Met een waarde van 123,1 gram/km eindigen de Italianen vóór merken als Toyota, Peugeot, Citroën, Renault en Volkswagen. Ook op concerniveau (125,9 gram/km) gaat Fiat, met een verbetering van 5 gram/km ten opzichte van 2009, aan kop als het gaat om laagste gemiddelde CO2-uitstoot. De records zijn toegekend door JATO; een in 1984 opgericht bedrijf met vestigingen in ruim 40 landen en wereldwijd toonaangevend op het gebied van consultancy en research in de auto-industrie. 

In de afgelopen vier jaar heeft Fiat haar gemiddelde CO2-uitstoot met 10% omlaag gebracht. De huidige emissiewaarde van 123,1 gram/km is significant lager dan de norm van 130 gram die de Europese Unie heeft gesteld voor het jaar 2015. Dat Fiat aan kop gaat, is niet alleen te danken aan het accent op kleine modellen in de verkoopmix maar zeker ook aan innovatieve motoren zoals de nieuwe TwinAir 2 cilinder, de MultiAir 4 cilinder en de Multijet dieselunits. 

Daarnaast is Fiat wereldwijd nummer 1 op het gebied van groengas/aardgas aangedreven auto’s. De Italiaanse autofabrikant past daarnaast software toe die de bestuurder moet stimuleren om een meer milieuvriendelijke rijstijl te hanteren. Eigenaren van een Fiat kunnen hun groene scores vergelijken met die van anderen en tips van de fabrikant krijgen via de website www.fiat.com/ecodrive.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding