We kennen deze opzet al uit Japan, maar die was exclusief bestemd voor taxichauffeurs. In Ekron kan iedereen terecht, tenminste, als je eigenaar bent van een speciale Renault Fluence Z.E.
Better Place is van plan om in Israël 200 van dit soort stations te bouwen. Daarna zijn andere landen aan de beurt, waaronder Denemarken. Je rijdt je Renault een soort wasstraat in, haalt de smartcard door de reader en robots gaan aan de slag met het wisselen van de accu’s onder de auto. De exercitie, die zo’n 3 minuten duurt, kan door de bestuurder en eventuele passagiers worden gevolg op een groot beeldscherm vóór de auto.
De Israëlische tarieven zijn niet bekend, maar in Denemarken gaat een maandabonnement aangeboden worden voor 400 euro. Dan mag je zo vaak het wisselstation in als je wilt, oftewel: je kan dan onbeperkt elektrisch rijden. Je kan ook voor een abonnement van 225 euro gaan; in dat geval mag je voor 19.000 kilometer stroom per jaar af komen nemen bij Better Place. De bedragen zijn fors, maar reken eens uit wat u elke maand aan benzine kwijt bent tegenwoordig. Bovendien zou u in Nederland geen wegenbelasting hoeven te betalen en is er geen fiscale bijtelling bij zakelijk gebruik.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding