De regel is wel iets genuanceerder dan aanvankelijk is gesteld. Het is niet zo dat alle bestelauto’s niet meer dan 175 gram mogen uitstoten, maar de fabrikant moet een vloot hebben waarvoor 175 gram als gemiddelde geldt. De nieuwe regel wordt gefaseerd ingevoerd; per 2014 moet zeventig procent van de vloot aan de grens van 175 gram voldoen. Dit loopt op naar 75 procent in 2015 en tachtig procent in 2016 naar honderd procent in 2017. Om de industrie extra houvast te geven, is meteen ook besloten dat de uitstoot in 2020 op 147 gram komt te liggen. De exacte details van de regulering worden op 1 januari 2013 vastgesteld. Wel duidelijk is dat er boetes komen voor fabrikanten die zich niet aan de eisen (kunnen) houden – er moet per overschrijding worden afgerekend met een maximum van 95 euro per auto. De nieuwe regulering geldt voor bedrijfsauto’s met een gvw tot drieënhalve ton, maar zou kunnen worden uitgebreid naar twaalf ton. 

 

 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding