De minister van Ecologie, Nathalie Kosciusko-Morizet, wil daarmee de lucht in steden schoner maken. Het experiment duurt in eerste instantie drie jaar en moet uiterlijk in 2012 van start gaan.

Het Franse dagblad Le Parisien meldde woensdag dat het heeft berekend dat acht miljoen auto’s die ouder dan dertien jaar zijn (ouder dan bouwjaar 1997), straks de binnensteden niet meer in mogen. Dat geldt ook voor 1,6 miljoen tweewielers (ouder dan bouwjaar 2004) en 300.000 vrachtauto’s die te oud zijn om met bepaalde filters te worden uitgerust.

De Franse regering volgt het voorbeeld van acht andere Europese landen, waar in totaal al 180 milieuzones zijn ingesteld. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) meent dat fijn stof, dat voornamelijk in uitlaatgassen voorkomt, kankerverwekkend is en het leven van een gemiddelde Europeaan met negen maanden bekort.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding