Na een aanbestedingsprocedure die startte in 2010 heeft de gemeente Amsterdam de opdracht verleend aan Essent. De laadpalen in Amsterdam zullen worden geplaatst door installatiebedrijf Strukton. De eerste palen waar elektrische auto’s groene stroom kunnen laden, worden begin juni geplaatst. "Voor zowel Essent als moederbedrijf RWE is de opdracht van de gemeente Amsterdam bijzonder, omdat het de eerste grootschalige plaatsing van oplaadinfrastructuur in Nederland betreft. En daarmee gaat elektrisch rijden definitief onderdeel uitmaken van het dagelijkse straatbeeld, te beginnen in Amsterdam", zegt Peter Terium, ceo van Essent. De laadpalen die men plaatst, zijn door RWE ontwikkeld. Het bedrijfsonderdeel RWE Effizienz plaatste al meer dan achthonderd laadpunten in veertien Europese landen, aldus Essent. De gemeente Amsterdam heeft een ambitieuze doelstelling geformuleerd van tienduizend elektrische auto’s in 2015. "Naast Berlijn is Amsterdam nu de tweede hoofdstad in Europa waar we een project starten dat is gericht op elektrische mobiliteit en oplaadinfrastructuur", weet Ingo Alphéus van RWE Effizienz GmbH.

De laadpalen die Essent in de komende drie jaar zal plaatsen, kunnen twee auto’s tegelijkertijd opladen. Ook kunnen ze gegevens uitwisselen met elektrische auto’s over hoe lang en hoeveel groene stroom is geladen. Voordeel is dat bezitters van een elektrische auto met zowel een oplaadpas als een applicatie op hun smartphone het opladen kunnen starten en stoppen. Via deze applicatie kan ook oplaadinformatie worden bekeken. Bezitters van een elektrische auto kunnen bij Essent een abonnement afsluiten, waarmee ze toegang krijgen tot alle laadpunten in Nederland.  Essent levert laadinfrastructuur voor elektrische auto’s voor gemeentes, (taxi)bedrijven, leasemaatschappijen en particuliere klanten, zodat zij altijd eenvoudig en veilig hun voertuigen kunnen laden. Essent zal met partners zoals gemeenten en autofabrikanten nieuwe toepassingen blijven ontwikkelen en daarmee elektrisch rijden blijvend stimuleren.

Binnenkort wordt een website geopend met alle oplaadpunten in Nederland.

 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding