Het is voor het eerst dat een elektrische auto toetreedt tot het gamma van een mondiaal opererend autoverhuurbedrijf in China. De E6 valt voorlopig alleen te huren in de regio Shenzhen, waar BYD haar hoofdkantoor heeft. Later komt de elektrische gezinswagen ook voor andere delen van China beschikbaar.
Shenzhen heeft een erg mild regime voor emissieloze auto’s; vandaar dat het voor Hertz aantrekkelijk was om de E6 in haar gamma op te nemen. De BYD is overigens voor particulieren nog steeds niet te koop in China, ondanks dat de showroomintroductie al in 2009 plaats had moeten vinden. De E6 wordt al wel gebruikt als taxi in Shenzhen. Maar goed, volgens BYD is de E6 voor de consument het wachten wel waard want het model biedt een actieradius van tweehonderd kilometer en dat is meer dan het bereik van bijvoorbeeld een Nissan Leaf op volle accu’s.
De beslissing van Hertz is een mooie opsteker voor BYD, dat een verschrikkelijk jaar achter de rug heeft. De autoverkopen bleven ver achter bij de doelstelling, er werd een zonder overheidstoestemming gebouwde fabriek geconfisceerd, de Amerikaanse marktintroductie is uitgesteld en dealers lieten het merk massaal in de steek. 2011 verloopt ook niet al te best voor BYD. Er werden in de eerste 7 maanden van dit jaar ‘slechts’ 242.419 auto’s verkocht en dat zijn er twintig procent minder dan in dezelfde periode van 2010.
Het merk teerde te lang op het succes van de F3, een brutale kopie van de Toyota Corolla. De Chinese consument is inmiddels uitgekeken op deze sedan en andere modellen van BYD hebben de verkoopdaling niet weten te compenseren. Dit heeft ertoe geleid dat verkoopdirecteur Xia Zhibing eerder deze maand zijn ontslag heeft ingediend. Volgens analisten is zijn vertrek illustratief voor de problemen van BYD: de autofabrikant heeft onvoldoende ervaren managers in dienst waardoor niemand bij het bedrijf in staat is om het merk (de afkorting staat voor: Build Your Dreams) uit de modderpoel te slepen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding