ANWB en N&M publiceren hun derde Top 10 Bestelauto’s. De Peugeot Bipper staat samen met de Citroen Nemo en de Fiat Fiorino op een gedeelde eerste plaats bij de kleine bestelauto’s (uitstoot 109 gram CO2 per kilometer). De Ford Transit ECOnetic en de Fiat Ducato voeren respectievelijk de middelgrote en de grote bestelwagens aan. Vooral de grootste bestelauto’s zijn aanzienlijk zuiniger geworden. Zo had de nummer 5 van de grote bestelwagens in januari nog een CO2-uitstoot  van 233 gram per kilometer, nu is dat 200 gram. Zuinige nieuwkomers wisten modellen te verdringen die een half jaar geleden nog in de Top 10 stonden. Door vernieuwingen in het ontwerp werden flinke verbeteringen bereikt bij de Citroën Berlingo, de Peugeot Partner en de Peugeot Boxer. Andere modellen werden zuiniger  door een kleinere of efficiëntere motor, een lichtere constructie van de auto of een ingebouwd start/stop systeem, zo melden ANWB en N&M.

Kopers van bestelauto’s kunnen veel kosten besparen door goed naar het brandstofverbruik te kijken: alleen al binnen de categorie kleine bestelauto’s verbruiken de zuinigste auto’s dertig procent minder brandstof dan de nummer 10 van deze lijst. En een middelgrote of grote bestelwagen verbruikt zestig tot tachtig procent meer brandstof dan een kleine. Alle bestelauto’s in de Top 10 voldoen nu aan de Euro5-normen. Elke Top 10 Bestelauto stoot dus per km minder stikstofoxiden en fijn stof uit dan nieuwe bestelauto’s een aantal jaren geleden nog deden.

 

Compleet overzicht Top 10 Bestelauto’s

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding