Het is een samenwerkverband voor het opschalen van innovaties voor duurzaam goederenvervoer. Een groep kwartiermakers gaat een plan van aanpak maken zodat het Versnellingsteam binnen drie maanden een feit kan zijn.

De betrokken organisaties, RAI Vereniging, Stichting Natuur & Milieu, TLN, EVO, Bovag, het Havenbedrijf Rotterdam en het ministerie van I&M hebben afgesproken de komende jaren de noodzakelijke versnelling voor duurzaam goederenvervoer te gaan realiseren. Samen met ongeveer tweehonderd congresdeelnemers zijn actiepunten voor versnelling in de keten vastgesteld. Er zijn ontwikkelprojecten – zogenoemde living labs – geformuleerd op het gebied van containervervoer in en rond het Rotterdams havengebied, ontwikkeling van nieuwe voertuigen voor lange afstandsvervoer en smart city’s. Voorts zijn er afspraken gemaakt over een project rond alternatieve brandstoffen.

Innovatie is van essentieel belang voor een economisch gezonde en duurzame ontwikkeling van transport en logistiek. Stijgende olieprijzen, economische kwetsbaarheid door globalisering en nieuwe markten, en groeiende uitdagingen rond klimaatverandering en luchtkwaliteit maken ingrijpende innovaties noodzakelijk. Deze kunnen alleen worden gerealiseerd door gezamenlijke actie van alle partijen in de keten. Daarvoor neemt de branche het initiatief om  een versnellingsteam op te richten om de samenwerking in de keten te realiseren, belemmeringen weg te nemen en grote ontwikkelprojecten- living labs- te realiseren om de kansrijke innovaties snel in de praktijk te brengen. Het motto is doen, doen, doen.

Het initiatief  tot een versnellingsteam vloeit rechtstreeks voort uit het project C,mm,n cargo, een project van Stichting Natuur & Milieu in samenwerking met RAI Vereniging en een brede coalitie van overheid, bedrijven en onderwijsinstellingen. Doel van dit project is een vermindering van de CO2-uitstoot van goederenvervoer over de weg in 2035 met zestig procent ten opzichte van 2005. In het Actieplan C,mm,n cargo (www.cmmncargo.org) staan de resultaten van dit project.

Het Actieplan C,mm,n cargo bevat een aantal voorstellen om grootschalige innovaties in deze branche daadwerkelijk te realiseren. De belangrijkste maatregel is de oprichting van een ‘Turboteam Transport en Logistiek’ met alle relevante partijen in de hele keten van transport en logistiek, zoals vervoerders, logistieke dienstverleners, verladers, voertuigfabrikanten, brandstof- en energieleveranciers, ict-bedrijven, overheden, onderwijs- en onderzoeksinstellingen en maatschappelijke organisaties. Doel is versterking van de samenwerking in de hele keten. De minister van Infrastructuur en Milieu heeft toegezegd actief te willen bijdragen aan de oprichting van het Versnellingsteam.