In 2011 werd bijna 3,3 miljoen ton gebruikte banden op een milieuvriendelijke manier verwerkt. Volgens de ETMRA werden veel banden hergebruikt of van een nieuw loopvlak voorzien. De rest was bestemd voor recycling, openbare werken of hergebruik van materiaal of werd gebruikt als brandstof in cementovens en energiecentrales (energieterugwinning).

Ook meldt de ETMRA voor 2011 een toename van 0,5 procent van materiaalterugwinning, maar 2 procent afname van energieterugwinning. De meeste oude banden worden vermalen tot korrels of poeder (83%), civiele techniek en publieke werken (14%), stootbuffers en explosiematten (3%) en staalfabrieken en hoogovens (0,4%).

Als het gaat om energieterugwinning gaat 92% van het volume naar de cementindustrie, gevolgd door stadsverwarming, elektriciteitscentrales (7%) en pyrolyse (1%).

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding