BOVAG vraagt gemeenten om actie tegen straatwassen

Uit onderzoek van BOVAG Autowasbedrijven blijkt dat het aantal mensen dat hun auto op straat wast, toeneemt. In 2012 gaf 40 procent van de consumenten aan hun auto bij voorkeur op straat te wassen, terwijl dat vier jaar eerder nog 33 procent was.

BOVAG heeft in een brief aan de Vereniging Nederlandse Gemeenten gevraagd om het creëren van meer bewustwording ten aanzien van autowassen bij de consument.

Veel gemeenten investeren, vooral in nieuwbouwwijken, in de aanleg van gescheiden rioolsystemen. Na een wasbeurt op straat komen alle schadelijke stoffen echter rechtstreeks in het oppervlaktewater terecht, waaronder olie- en rubberresten, shampoos, zware metalen en halogenen. In geval van een enkelvoudig rioolsysteem komen deze stoffen terecht bij de waterzuiveringsinstallaties. De gescheiden stelsels zijn juist bedoeld om via de straatputten alleen hemelwater af te voeren. Linksom of rechtsom krijgt de gemeenschap letterlijk en figuurlijk de rekening gepresenteerd, aldus BOVAG.

In wijken met een gescheiden riool geldt vaak al een verbod op ‘straatwassen’ of een ontmoedigingsbeleid. De onderzoeksresultaten van BOVAG tonen echter aan dat zulke maatregelen weinig effect sorteren. BOVAG pleit dan ook voor betere naleving van het eigen beleid en roept tevens alle gemeenten op meer aandacht besteden aan de negatieve effecten van wassen op straat.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding

Reacties

Wat ik in dit verhaal mis is een oplossing voor de lakschade die in alle, ik herhaal álle wasstraten (ook de borstelloze) en wasboxen ontstaat. Vraag het autopoetsers maar eens. Alleen wassen met twee emmers en een zeer zachte spons spaart de lak.

Geplaatst door: Aart van der Haagen op

Logisch dat de Bovag dit wil. Eigenbelang noemen we dat. Een auto wassen doe je met de hand. Dan zie je ook alle puntjes die eventueel aandacht nodig hebben.

Geplaatst door: Jos op

En moet ik mijn cabrio met stoffen kap door zo’n wasstraat rijden?? Plus dat wasstraten niet alle hoeken en gaten reinigen. Kortom, ik roep alle automobilisten op actie te voeren tegen Bovag! zijn simpelweg stel graaiers

Geplaatst door: Hans op

Hans, Jos en aart, ik nodig jullie van harte uit in onze Tunnelwasstraat in Eelde voor een gratis wasbeurt waarbij je auto eens goed gewassen wordt in alle hoeken en gaten en de rest ook. Oh ja, zonder krasjes!

Geplaatst door: Dick op
BOVAG vraagt gemeenten om actie tegen straatwassen - Automobielmanagement.nl

BOVAG vraagt gemeenten om actie tegen straatwassen

Uit onderzoek van BOVAG Autowasbedrijven blijkt dat het aantal mensen dat hun auto op straat wast, toeneemt. In 2012 gaf 40 procent van de consumenten aan hun auto bij voorkeur op straat te wassen, terwijl dat vier jaar eerder nog 33 procent was.

BOVAG heeft in een brief aan de Vereniging Nederlandse Gemeenten gevraagd om het creëren van meer bewustwording ten aanzien van autowassen bij de consument.

Veel gemeenten investeren, vooral in nieuwbouwwijken, in de aanleg van gescheiden rioolsystemen. Na een wasbeurt op straat komen alle schadelijke stoffen echter rechtstreeks in het oppervlaktewater terecht, waaronder olie- en rubberresten, shampoos, zware metalen en halogenen. In geval van een enkelvoudig rioolsysteem komen deze stoffen terecht bij de waterzuiveringsinstallaties. De gescheiden stelsels zijn juist bedoeld om via de straatputten alleen hemelwater af te voeren. Linksom of rechtsom krijgt de gemeenschap letterlijk en figuurlijk de rekening gepresenteerd, aldus BOVAG.

In wijken met een gescheiden riool geldt vaak al een verbod op ‘straatwassen’ of een ontmoedigingsbeleid. De onderzoeksresultaten van BOVAG tonen echter aan dat zulke maatregelen weinig effect sorteren. BOVAG pleit dan ook voor betere naleving van het eigen beleid en roept tevens alle gemeenten op meer aandacht besteden aan de negatieve effecten van wassen op straat.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding

Reacties

Wat ik in dit verhaal mis is een oplossing voor de lakschade die in alle, ik herhaal álle wasstraten (ook de borstelloze) en wasboxen ontstaat. Vraag het autopoetsers maar eens. Alleen wassen met twee emmers en een zeer zachte spons spaart de lak.

Geplaatst door: Aart van der Haagen op

Logisch dat de Bovag dit wil. Eigenbelang noemen we dat. Een auto wassen doe je met de hand. Dan zie je ook alle puntjes die eventueel aandacht nodig hebben.

Geplaatst door: Jos op

En moet ik mijn cabrio met stoffen kap door zo’n wasstraat rijden?? Plus dat wasstraten niet alle hoeken en gaten reinigen. Kortom, ik roep alle automobilisten op actie te voeren tegen Bovag! zijn simpelweg stel graaiers

Geplaatst door: Hans op

Hans, Jos en aart, ik nodig jullie van harte uit in onze Tunnelwasstraat in Eelde voor een gratis wasbeurt waarbij je auto eens goed gewassen wordt in alle hoeken en gaten en de rest ook. Oh ja, zonder krasjes!

Geplaatst door: Dick op