BOVAG heeft in een brief aan de Vereniging Nederlandse Gemeenten gevraagd om het creëren van meer bewustwording ten aanzien van autowassen bij de consument.

Veel gemeenten investeren, vooral in nieuwbouwwijken, in de aanleg van gescheiden rioolsystemen. Na een wasbeurt op straat komen alle schadelijke stoffen echter rechtstreeks in het oppervlaktewater terecht, waaronder olie- en rubberresten, shampoos, zware metalen en halogenen. In geval van een enkelvoudig rioolsysteem komen deze stoffen terecht bij de waterzuiveringsinstallaties. De gescheiden stelsels zijn juist bedoeld om via de straatputten alleen hemelwater af te voeren. Linksom of rechtsom krijgt de gemeenschap letterlijk en figuurlijk de rekening gepresenteerd, aldus BOVAG.

In wijken met een gescheiden riool geldt vaak al een verbod op ‘straatwassen’ of een ontmoedigingsbeleid. De onderzoeksresultaten van BOVAG tonen echter aan dat zulke maatregelen weinig effect sorteren. BOVAG pleit dan ook voor betere naleving van het eigen beleid en roept tevens alle gemeenten op meer aandacht besteden aan de negatieve effecten van wassen op straat.