Duitsland blokkeert strengere uitstoot-eisen

Duitsland heeft een voorstel van de Europese Commissie om de uitstoot-eisen voor auto’s op te voeren alsnog tegen weten te houden. Brussel wilde de uitstoot van nieuwe auto’s vanaf 2020 op maximaal 95 gr/km zetten maar de milieuministers hebben dat plan na forse druk van Duitsland afgewezen. Momenteel geldt nog een maximum van 130 gr/km.

Berlijn stelde dat de strengere regels vooral de fabrikanten van luxe auto’s in Duitsland, zoals BMW en Mercedes-Benz, zouden benadelen. Naar haar mening zouden de nieuwe eisen op zijn vroegst in 2024 in moeten gaan zodat autobouwers nog tien jaar de tijd hebben om hun motoren aan te passen. De Duitse regering slaagde er in het Europese onderhandelingscircuit in voldoende medestanders te vinden om de plannen van de Commissie te blokkeren.  De ministers gaan nu opnieuw onderhandelen maar willen daarbij wel dat er binnen afzienbare tijd nieuwe plannen op tafel komen. ‘’Van alle kanten werd duidelijk gemaakt dat iedereen ambitieuze klimaatdoelstellingen wil maar tegelijk werd het ook duidelijk dat hier en daar meer flexibiliteit nodig en ook mogelijk is,” lichtte de Duitse minister voor milieuzaken Peter Altmaier toe. 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding

Duitsland blokkeert strengere uitstoot-eisen - Automobielmanagement.nl

Duitsland blokkeert strengere uitstoot-eisen

Duitsland heeft een voorstel van de Europese Commissie om de uitstoot-eisen voor auto’s op te voeren alsnog tegen weten te houden. Brussel wilde de uitstoot van nieuwe auto’s vanaf 2020 op maximaal 95 gr/km zetten maar de milieuministers hebben dat plan na forse druk van Duitsland afgewezen. Momenteel geldt nog een maximum van 130 gr/km.

Berlijn stelde dat de strengere regels vooral de fabrikanten van luxe auto’s in Duitsland, zoals BMW en Mercedes-Benz, zouden benadelen. Naar haar mening zouden de nieuwe eisen op zijn vroegst in 2024 in moeten gaan zodat autobouwers nog tien jaar de tijd hebben om hun motoren aan te passen. De Duitse regering slaagde er in het Europese onderhandelingscircuit in voldoende medestanders te vinden om de plannen van de Commissie te blokkeren.  De ministers gaan nu opnieuw onderhandelen maar willen daarbij wel dat er binnen afzienbare tijd nieuwe plannen op tafel komen. ‘’Van alle kanten werd duidelijk gemaakt dat iedereen ambitieuze klimaatdoelstellingen wil maar tegelijk werd het ook duidelijk dat hier en daar meer flexibiliteit nodig en ook mogelijk is,” lichtte de Duitse minister voor milieuzaken Peter Altmaier toe. 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding