Na de laatste fase van het project Seat al Sol te hebben afgerond, werd de nieuwe zonne-installatie vandaag officieel in gebruik genomen. Dat gebeurde tijdens een speciale ceremonie in Martorell, in het bijzijn van de Spaanse Minister van Binnenlandse zaken, Jorge Fernández Díaz, en  Seat-baas Jürgen Stackmann.

Seat gaf medio 2010 het startschot voor het project en investeerde 35 miljoen euro. De zonne-installatie resulteert in een jaarlijkse milieubesparing van zevenduizend ton CO2. Ter illustratie: dat is 8,5 keer zoveel als de hoeveelheid koolstofdioxide die per jaar door het Central Park in New York wordt geabsorbeerd, aldus Seat. Gezamenlijk leveren de zonnepanelen vijftien miljoen kilowattuur per jaar, genoeg om een kwart van de jaarlijks noodzakelijke energie te leveren voor de productie van de nieuwe Seat Leon.  

De Spaanse VW-dochter heeft ook andere processen gelanceerd om verantwoord met het milieu om te gaan. Zo heeft Seat twee spoorlijnen van veertig kilometer aangelegd die rechtstreeks vanaf het industriegebied Zona Franca naar de haven van Barcelona (Autometro) voeren. Daarmee bespaart de onderneming op jaarbasis vijftigduizend individuele vrachtwagentransporten.