Broddelwerk
Van RTL Nieuws tot De Telegraaf werd het bericht van onderzoeker Bruno van Zeebroeck overgenomen: EV’s zijn net zo vervuilend als benzineauto’s. Een dag later bleek van de boude beweringen helemaal niks te kloppen. De eveneens Belgische EV-professor Joeri van Mierlo haalde hard uit naar het broddelwerk van zijn landgenoot en constateerde dat de studie ‘geen enkele wetenschappelijk waarde’ heeft.  In goed Holland zeggen we waardeloos. Want het fijnstof van banden en remmen (waarover het onderzoek gaat) betreft maar 5% van de totale fijnstofproductie gedurende een autoleven.

Aanleiding
Opmerkelijk is het feit dat een stukje desk research van Van Zeebroeck al een jaar oud is en ineens uitgroeide tot nieuws. Aanleiding was – waarschijnlijk – de aanvulling van de literatuurlijst op 10 november dit jaar. Nou toont deze literatuurlijst artikelen uit 2009, 2010 en 2012 – dus wat is er eigenlijk aangevuld? En waarom werd het opgepikt?

5 jaar
Ook opvallend: 4 jaar nadar de eerste stekkerauto in Nederland afgeleverd wordt, wijzen sites, bladen en tv-programma’s bijna triomfantelijk op het onderzoek. ‘Zie je wel, elektrisch rijden deugt niet’. Niet de cijfers, niet de methode maar de smeuïge headlines deden het werk. Het bericht, een dag later, dat elektrisch rijden toch beter is voor de luchtkwaliteit, is minder sexy.

Bashen
Waarom scoort het bashen van elektrisch rijden zo goed? Simpel: dan hoeven we met z’n allen niet meer na te denken of we wel of niet moeten overstappen naar rijden op stroom. We mogen vasthouden aan vertrouwde routines. Lekker tanken en niet nadenken. Lang leve het verleden!

Bron: ZERauto

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding