Dijksma: roetfilter verwijderen snel weer strafbaar

Staatssecretaris Dijksma wil zo snel mogelijk komen met nieuwe wetgeving die het weer strafbaar stelt om roetfilters te verwijderen bij dieselauto’s.

De bewindsvrouw zegt begin 2016 een voorstel van die strekking te presenteren. Daarin wordt zowel het weghalen van het filter als het rijden n een DPF-loze diesel bij wet verboden.

Actie vanuit Den Haag is nodig, nu gebleken is dat het ministerie van Infrastructuur en Milieu begin dit jaar abusievelijk bestaande wetgeving op dit vlak heeft geschrapt. Het bleek in de praktijk niet mogelijk om deze wet te handhaven. In een brief aan de Tweede Kamer heeft Dijksma echter laten  weten dat bij de "opschoningsoperatie van dode wetgeving" het mes iets te ver is doorgeschoten. "Helaas is op het moment dat deze bepaling werd geschrapt niet besloten om tegelijkertijd een bepaling daarvoor in de plaats te zetten die wel handhaafbaar is." Dat gebeurt binnenkort alsnog.

Roetfilters maken deel uit van het uitlaatsysteem om schadelijke deeltjes af te vangen die anders in de lucht terecht zouden komen. Vervangen van een filter is geen goedkope aangelegenheid, reden waarom een onbekend aantal autobezitters het filter verwijdert.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding

Dijksma: roetfilter verwijderen snel weer strafbaar - Automobielmanagement.nl

Dijksma: roetfilter verwijderen snel weer strafbaar

Staatssecretaris Dijksma wil zo snel mogelijk komen met nieuwe wetgeving die het weer strafbaar stelt om roetfilters te verwijderen bij dieselauto’s.

De bewindsvrouw zegt begin 2016 een voorstel van die strekking te presenteren. Daarin wordt zowel het weghalen van het filter als het rijden n een DPF-loze diesel bij wet verboden.

Actie vanuit Den Haag is nodig, nu gebleken is dat het ministerie van Infrastructuur en Milieu begin dit jaar abusievelijk bestaande wetgeving op dit vlak heeft geschrapt. Het bleek in de praktijk niet mogelijk om deze wet te handhaven. In een brief aan de Tweede Kamer heeft Dijksma echter laten  weten dat bij de "opschoningsoperatie van dode wetgeving" het mes iets te ver is doorgeschoten. "Helaas is op het moment dat deze bepaling werd geschrapt niet besloten om tegelijkertijd een bepaling daarvoor in de plaats te zetten die wel handhaafbaar is." Dat gebeurt binnenkort alsnog.

Roetfilters maken deel uit van het uitlaatsysteem om schadelijke deeltjes af te vangen die anders in de lucht terecht zouden komen. Vervangen van een filter is geen goedkope aangelegenheid, reden waarom een onbekend aantal autobezitters het filter verwijdert.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding