Vlaming laat diesel steeds meer staan

Het aandeel dieselkopers neemt in Vlaanderen snel af, zowel bij nieuwe als bij tweedehands auto’s. Dat komt vooral door de verhoging van zowel de belasting op inverkeerstelling als de verkeersbelasting voor dieselauto’s, vooral voor wagens die nieuw op de weg komen.

In januari 2015 ging het bij de helft van de nieuw-verkochte personenauto’s om een diesel. In de afgelopen maand was dat percentage gedaald naar 36 procent. Bij occasions daalde het aandeel diesel in een jaar tijd van 64 naar 56 procent. De Vlaamse minister voor financiën Annemie Turtelboom vindt dat uitstekend nieuws: "De tijd van koning diesel is voorbij. De vergroening zal alsmaar sneller gaan."

Ook de supergroene auto’s zitten in de lift, meldt dagblad De Morgen. Vandaag is 5,7 procent van de nieuwe auto’s er een die op elektriciteit of aardgas rijdt. Vorig jaar was dat nog maar 2,9 procent. Wie een supergroene auto koopt, krijgt sinds dit jaar een bonus die voor een stadsauto kan oplopen tot 5.000 euro. Tot nu toe zijn lease-auto’s overigens nog vrijgesteld van de hogere belastingen omdat daarover geen akkoord te sluiten was met de overige Belgische gewesten.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding

Vlaming laat diesel steeds meer staan - Automobielmanagement.nl

Vlaming laat diesel steeds meer staan

Het aandeel dieselkopers neemt in Vlaanderen snel af, zowel bij nieuwe als bij tweedehands auto’s. Dat komt vooral door de verhoging van zowel de belasting op inverkeerstelling als de verkeersbelasting voor dieselauto’s, vooral voor wagens die nieuw op de weg komen.

In januari 2015 ging het bij de helft van de nieuw-verkochte personenauto’s om een diesel. In de afgelopen maand was dat percentage gedaald naar 36 procent. Bij occasions daalde het aandeel diesel in een jaar tijd van 64 naar 56 procent. De Vlaamse minister voor financiën Annemie Turtelboom vindt dat uitstekend nieuws: "De tijd van koning diesel is voorbij. De vergroening zal alsmaar sneller gaan."

Ook de supergroene auto’s zitten in de lift, meldt dagblad De Morgen. Vandaag is 5,7 procent van de nieuwe auto’s er een die op elektriciteit of aardgas rijdt. Vorig jaar was dat nog maar 2,9 procent. Wie een supergroene auto koopt, krijgt sinds dit jaar een bonus die voor een stadsauto kan oplopen tot 5.000 euro. Tot nu toe zijn lease-auto’s overigens nog vrijgesteld van de hogere belastingen omdat daarover geen akkoord te sluiten was met de overige Belgische gewesten.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding