De aankondiging van Frankrijk dat men een formeel onderzoek heeft gestart naar ‘zware fraude’ bij Volkswagen kwam een dag na de verklaring van de Duitse aanklagers dat hun aantal verdachten bij Volkswagen inmiddels is uitgebreid van zes naar zeventien. Deze ontwikkeling volgde op de aankondiging van ceo Matthias Müller aan het personeel van VW dat het imago van VW en de financiële situatie substantiële en pijnlijke schade zullen lijden. Analisten hebben geschat dat het emissieschandaal Volkswagen tot wel vijftig miljard dollar gaat kosten aan boetes, rechtszaken, recalls en andere kosten.  

De Franse autoriteiten hebben op 19 februari een onderzoek naar VW gestart  na een vooronderzoek in oktober vorig jaar waarin men bewijs voor bedrog vond, volgens de woordvoerder van de aanklager in Parijs.  Nadat de Amerikaanse autoriteiten op 18 september het bedrog openbaar maakten, heeft de Franse regering in de maand erna een commissie ingesteld die de emissies moest gaan meten van honderd auto’s van een reeks van nationale en internationale merken. In januari maakte de commissie bekend dat de tests aantoonden dat de auto’s van VW de sjoemelsoftware gebruikten om de tests te bedriegen.  Men zegt nu ook dat VW de ‘intentie’ had om te bedriegen.

Los van deze zaak hebben Duitse aanklagers gezegd dat zij het aantal verdachte medewerkers bij VW hebben uitgebreid van zes naar zeventien.  Het is niet duidelijk of de tien hoge managers die eerder door het bedrijf werden geschorst nu door justitie worden onderzocht. (bron: FT)