Onderzoek GfK: Premie haalt autokoper niet over naar EV

De door de Duitse politiek en auto-industrie gezamenlijk ingevoerde aankooppremie voor elektrische auto’s zal de meeste kopers niet overhalen om ook zo’n EV te kopen.

De algemene interesse voor elektrische auto’s blijft gering. Slechts één op de zeven Duitsers wil bij de aankoop van een nieuwe auto ook naar EV’s gaan kijken.

Dat blijkt uit een opiniepeiling onder 1.000 personen door het instituut voor consumentenonderzoek GfK. Iets meer dan de helft van de ondervraagden geeft aan dat de kooppremie en eventuele belastingvoordelen geen rol zullen spelen bij de keus voor een elektrische auto. Driekwart zegt echter dat milieu-overwegingen hem of haar wel kunnen doen besluiten om een elektrisch voertuig aan te schaffen. Ook stiller rijden en lagere verbruikskosten scoren hoger dan de premie.

Voor de meerderheid van de ondervraagden zijn er echter nog altijd meer redenen tegen dan voor elektrisch rijden. Tweederde noemt de hoge aanschafkosten en verder komen de vaker genoemde argumenten als het geringe bereik en de lange oplaadtijd ook in dit Duitse onderzoek als belangrijkste belemmeringen naar voren. Wel zegt driekwart daarbij dat ze graag een laadpunt aan huis willen áls ze eenmaal zouden besluiten om elektrisch te gaan rijden.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding

Onderzoek GfK: Premie haalt autokoper niet over naar EV - Automobielmanagement.nl

Onderzoek GfK: Premie haalt autokoper niet over naar EV

De door de Duitse politiek en auto-industrie gezamenlijk ingevoerde aankooppremie voor elektrische auto’s zal de meeste kopers niet overhalen om ook zo’n EV te kopen.

De algemene interesse voor elektrische auto’s blijft gering. Slechts één op de zeven Duitsers wil bij de aankoop van een nieuwe auto ook naar EV’s gaan kijken.

Dat blijkt uit een opiniepeiling onder 1.000 personen door het instituut voor consumentenonderzoek GfK. Iets meer dan de helft van de ondervraagden geeft aan dat de kooppremie en eventuele belastingvoordelen geen rol zullen spelen bij de keus voor een elektrische auto. Driekwart zegt echter dat milieu-overwegingen hem of haar wel kunnen doen besluiten om een elektrisch voertuig aan te schaffen. Ook stiller rijden en lagere verbruikskosten scoren hoger dan de premie.

Voor de meerderheid van de ondervraagden zijn er echter nog altijd meer redenen tegen dan voor elektrisch rijden. Tweederde noemt de hoge aanschafkosten en verder komen de vaker genoemde argumenten als het geringe bereik en de lange oplaadtijd ook in dit Duitse onderzoek als belangrijkste belemmeringen naar voren. Wel zegt driekwart daarbij dat ze graag een laadpunt aan huis willen áls ze eenmaal zouden besluiten om elektrisch te gaan rijden.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding