Nadat eerst de Europese eisen werden omzeild, begon het ontwikkelen van de feitelijke sjoemelsoftware voor de VS in 2008. Tientallen werknemers van VW waren betrokken bij moedwillige activiteiten om de toezichthouders en de consumenten te misleiden. De top van VW was daar ook al in een vroeg stadium van op de hoogte.

Dat stelt de Attorney General, de officier van justitie, van New York in een nieuwe vervolgingszaak. In het dossier worden emails en andere documenten geciteerd van VW-medewerkers in zowel Duitsland als de Verenigde Staten zelf waaruit zou blijken dat de illegale activiteiten al jaren aan de gang zijn. Het misleiden ging ook veel verder dan een paar software technici, zoals CEO Michael Horn van Volkswagen US in oktober stelde. De Attorney General eist 450 miljoen dollar in civiele boetes voor de overtredingen van de milieuwetten van New York.

Een woordvoerster van Volkswagen noemt de beschuldigingen ‘in principe niet nieuw’. "Het is jammer dat sommige Staten hebben besloten een vervolging in te stellen terwijl we juist overeenstemming hebben bereikt met de federale autoriteiten."