Rubbergranulaat oude autobanden gevaarlijk in kunstgrasvelden

Kunstgrasvelden met rubbergranulaat zouden gevaarlijk zijn voor de gezondheid van sporters. Dit heeft Zembla onthuld in de tv-uitzending ‘Gevaarlijk spel’ op woensdag 5 oktober. Er golden sinds de zomer van 2015 strengere regels, maar volgens het tv-programma heeft Vaco er bij de overheid op aangedrongen deze niet te laten gelden voor kunstgrasvelden met rubbergranulaat.

In het rubbergranulaat zitten kankerverwekkende PAK’s (polycyclische aromatische koolwaterstoffen). Volgens Zembla ontstond in 2015 onrust onder de banden- en rubbergranulaatfabrikanten vanwege strengere Europese regelgeving voor rubberproducten die in contact komen met de huid. Daarin is bepaald dat van acht kankerverwekkende PAK’s nog maar maximaal 1 milligram per kilo in het rubber mag zitten. Maar: "In het rubbergranulaat van de kunstgrasvelden is het gehalte van die stoffen veel hoger", aldus Zembla.

In de Verenigde Staten en Groot Brittannië zouden steeds meer voetballers een verband leggen tussen het spelen op deze velden en het feit dat zij kanker hebben gekregen. Maar volgens Zembla houdt Nederland tegen dat het rubber in de kunstgrasvelden onder de strengere norm moet vallen zodat er voor de kunstgrasindustrie helemaal niets verandert.

Het aantal kunstgras voetbalvelden in Nederland is tussen 2007 en 2016 gestegen van zo’n 300 naar 2000. In negentig procent van deze velden is rubbergranulaat ingestrooid dat afkomstig is van gemalen autobanden. Per voetbalveld worden in totaal zo’n 20 duizend banden gebruikt.

De aflevering van Zembla is via deze LINK terug te kijken

 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding

Reacties

wat doet dit granulaat met de bodem onder het kunstgrasveld?

Geplaatst door: Gwendolyn Bruijns op
Rubbergranulaat oude autobanden gevaarlijk in kunstgrasvelden - Automobielmanagement.nl

Rubbergranulaat oude autobanden gevaarlijk in kunstgrasvelden

Kunstgrasvelden met rubbergranulaat zouden gevaarlijk zijn voor de gezondheid van sporters. Dit heeft Zembla onthuld in de tv-uitzending ‘Gevaarlijk spel’ op woensdag 5 oktober. Er golden sinds de zomer van 2015 strengere regels, maar volgens het tv-programma heeft Vaco er bij de overheid op aangedrongen deze niet te laten gelden voor kunstgrasvelden met rubbergranulaat.

In het rubbergranulaat zitten kankerverwekkende PAK’s (polycyclische aromatische koolwaterstoffen). Volgens Zembla ontstond in 2015 onrust onder de banden- en rubbergranulaatfabrikanten vanwege strengere Europese regelgeving voor rubberproducten die in contact komen met de huid. Daarin is bepaald dat van acht kankerverwekkende PAK’s nog maar maximaal 1 milligram per kilo in het rubber mag zitten. Maar: "In het rubbergranulaat van de kunstgrasvelden is het gehalte van die stoffen veel hoger", aldus Zembla.

In de Verenigde Staten en Groot Brittannië zouden steeds meer voetballers een verband leggen tussen het spelen op deze velden en het feit dat zij kanker hebben gekregen. Maar volgens Zembla houdt Nederland tegen dat het rubber in de kunstgrasvelden onder de strengere norm moet vallen zodat er voor de kunstgrasindustrie helemaal niets verandert.

Het aantal kunstgras voetbalvelden in Nederland is tussen 2007 en 2016 gestegen van zo’n 300 naar 2000. In negentig procent van deze velden is rubbergranulaat ingestrooid dat afkomstig is van gemalen autobanden. Per voetbalveld worden in totaal zo’n 20 duizend banden gebruikt.

De aflevering van Zembla is via deze LINK terug te kijken

 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding

Reacties

wat doet dit granulaat met de bodem onder het kunstgrasveld?

Geplaatst door: Gwendolyn Bruijns op