De DGCCRF deed begin vorig jaar al invallen bij Renault en andere autobedrijven om bewijsmateriaal te verzamelen. "Deze procedure past in het kader van een uitgebreid onderzoek naar de praktijken rond stikstofoxyde bij een twaalftal autofabrikanten die diesels in Frankrijk verkopen," heeft minister Michel Sapin toegelicht. De dienst heeft eerder al een dossier over Volkswagen naar justitie doorgestuurd. Het onderzoek naar de andere betrokken autofabrikanten loopt nog, aldus de bewindsman.

Daarnaast loopt overigens nog een onderzoek naar het overschrijden van de emissie-eisen zelf, waartoe minister van milieu Ségoléne Royal opdracht heeft gegeven. Of justitie Renault daadwerkelijk aan gaat pakken, is nog de vraag. De Franse staat heeft immers een flink aandelenbelang in het autobedrijf, zoals het ook in concurrent PSA zit. Renault zelf houdt steeds vol dat het niets illegaals heeft gedaan.