Wereldsteden doen diesel in de ban

De burgemeesters van Parijs, Madrid en Mexico-Stad willen in 2025 geen dieselauto’s meer in hun steden zien. Ook de vroegere burgemeester van New York, nu speciaal afgezant van de VN voor steden en klimaatverandering, heeft zich bij het initiatief aangesloten.

Wereldsteden doen diesel in de ban

"Wij denken dat het mogelijk moet zijn om in een decennium alle diesels uit onze steden te verbannen. Diesel bedreigt de volksgezondheid en de toekomst van onze burgers. De lucht in onze steden is dodelijk. Jaarlijks zijn drie miljoen overlijdens rechtstreeks het gevolg van de luchtvervuiling, waarvan het overgrote deel in onze steden. Daarom willen we werken aan het verwijderen van de giftige dampen die door diesels worden veroorzaakt," aldus Anne Hidalgo van Parijs, Miguel Angel Mancera van Madrid, Manuela Carmena van Mexico en Michael Bloomberg uit New York.

Volgens de burgemeesters wordt de lucht in hun steden vergiftigd door het autoverkeer. Ook zorgt dat voor een belangrijke toename van de hoeveelheid broeikasgassen. "De transportsector is verantwoordelijk voor 30 procent van de uitstoot van CO2. En hoe vuiler de lucht, hoe minder de burgers er voor kiezen om zich te voet of op de fiets te verplaatsen." Het drietal wijst ook op de initiatieven die ze in hun eigen steden hebben genomen: in Parijs zijn auto’s verbannen van de oevers van de Seine, Mexico heeft geïnvesteerd in het openbaar vervoer en in de fietsinfrastructuur en Madrid heeft een grote milieuzone ingesteld in het centrum van de stad.

Wereldsteden doen diesel in de ban - Automobielmanagement.nl

Wereldsteden doen diesel in de ban

De burgemeesters van Parijs, Madrid en Mexico-Stad willen in 2025 geen dieselauto’s meer in hun steden zien. Ook de vroegere burgemeester van New York, nu speciaal afgezant van de VN voor steden en klimaatverandering, heeft zich bij het initiatief aangesloten.

Wereldsteden doen diesel in de ban

"Wij denken dat het mogelijk moet zijn om in een decennium alle diesels uit onze steden te verbannen. Diesel bedreigt de volksgezondheid en de toekomst van onze burgers. De lucht in onze steden is dodelijk. Jaarlijks zijn drie miljoen overlijdens rechtstreeks het gevolg van de luchtvervuiling, waarvan het overgrote deel in onze steden. Daarom willen we werken aan het verwijderen van de giftige dampen die door diesels worden veroorzaakt," aldus Anne Hidalgo van Parijs, Miguel Angel Mancera van Madrid, Manuela Carmena van Mexico en Michael Bloomberg uit New York.

Volgens de burgemeesters wordt de lucht in hun steden vergiftigd door het autoverkeer. Ook zorgt dat voor een belangrijke toename van de hoeveelheid broeikasgassen. "De transportsector is verantwoordelijk voor 30 procent van de uitstoot van CO2. En hoe vuiler de lucht, hoe minder de burgers er voor kiezen om zich te voet of op de fiets te verplaatsen." Het drietal wijst ook op de initiatieven die ze in hun eigen steden hebben genomen: in Parijs zijn auto’s verbannen van de oevers van de Seine, Mexico heeft geïnvesteerd in het openbaar vervoer en in de fietsinfrastructuur en Madrid heeft een grote milieuzone ingesteld in het centrum van de stad.