Dat heeft de Britse minister voor transport Chris Gayling gezegd. Aanleiding was een nieuw rapport over de vervuiling door fijnstof in veel steden in Groot-Brittannië. Daarin staat vooral dat tienduizenden kinderen op een school zitten in een gebied waar de luchtvervuiling de grenzen van de EU overschrijdt.

Gayling: "Wie een auto gaat kopen, doet er goed aan serieus te kijken naar het minst vervuilende model dat op de markt is. Ik denk niet dat diesel gaat verdwijnen maar iemand die een auto koopt om er in een drukke stad mee rond te rijden kan echter beter een schonere auto kopen dan een diesel." De minister wijst er ook op dat de Britse regering door een rechter is veroordeeld om de luchtvervuiling in de stadscentra zo snel mogelijk terug te dringen.

Eerder al heeft de deelgemeente in het centrum van Londen naast de bestaande milieuzone ook de parkeertarieven voor diesels verhoogd. De burgemeester van Groot-Londen voert binnenkort ook een heffing in van omgerekend bijna 12 euro per dag voor de meest vervuilende auto’s.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding