Zembla duikt opnieuw in rubbergranulaat autobanden

Vorige week heeft Zembla opnieuw een uitzending gewijd aan rubbergranulaat, afkomstig van autobanden. In de uitzending wordt gezegd dat het gebruik ervan in kunstgrasvelden mogelijk milieuvervuilend is.

Al in twee eerdere uitzendingen heeft Zembla de aandacht gevestigd op mogelijke gezondheidsrisico’s. Mede naar aanleiding van deze uitzendingen deed het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) nader onderzoek naar rubbergranulaat. In de recente uitzending heeft Zembla gezegd dat kunstgrasvelden de grond ernstig zouden vervuilen door de rubberen korrels en rubberen matten onder het veld. Er zouden grote stukken rubber vermengd zijn met zand: "wat leidt tot zware verontreiniging van de grond met zink en kobalt."

Richtlijnen

Vaco en RecyBEM reageren dat een veld dient te zijn aangelegd op een onderlaag van lava en/of drainagezand om te voorkomen dat het in schadelijke hoeveelheden vrijkomt in het milieu (bodem, grond- en/of oppervlaktewater). "Vaco en RecyBEM hebben daartoe al in 2009 een zorgplichtdocument opgesteld en breed verspreid onder aannemers, gemeenten en andere stakeholders. Daarin zijn ook richtlijnen opgenomen om de verspreiding van rubbergranulaat buiten het veld te beperken."

Bekijk HIER de uitzending van Zembla

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding

Zembla duikt opnieuw in rubbergranulaat autobanden - Automobielmanagement.nl

Zembla duikt opnieuw in rubbergranulaat autobanden

Vorige week heeft Zembla opnieuw een uitzending gewijd aan rubbergranulaat, afkomstig van autobanden. In de uitzending wordt gezegd dat het gebruik ervan in kunstgrasvelden mogelijk milieuvervuilend is.

Al in twee eerdere uitzendingen heeft Zembla de aandacht gevestigd op mogelijke gezondheidsrisico’s. Mede naar aanleiding van deze uitzendingen deed het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) nader onderzoek naar rubbergranulaat. In de recente uitzending heeft Zembla gezegd dat kunstgrasvelden de grond ernstig zouden vervuilen door de rubberen korrels en rubberen matten onder het veld. Er zouden grote stukken rubber vermengd zijn met zand: "wat leidt tot zware verontreiniging van de grond met zink en kobalt."

Richtlijnen

Vaco en RecyBEM reageren dat een veld dient te zijn aangelegd op een onderlaag van lava en/of drainagezand om te voorkomen dat het in schadelijke hoeveelheden vrijkomt in het milieu (bodem, grond- en/of oppervlaktewater). "Vaco en RecyBEM hebben daartoe al in 2009 een zorgplichtdocument opgesteld en breed verspreid onder aannemers, gemeenten en andere stakeholders. Daarin zijn ook richtlijnen opgenomen om de verspreiding van rubbergranulaat buiten het veld te beperken."

Bekijk HIER de uitzending van Zembla

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding