Eigenaren van een oldtimer kunnen 8 keer per jaar een dagpas kopen à 35 euro per keer. Er is in héél Antwerpen overigens maar één dagpas automaat en die vind je niet zomaar. Klassieke auto’s die ouder zijn dan 40 jaar kunnen een ontheffing krijgen, maar dat kost 180 euro. Omgerekend naar de omvang van het gebied waar de lage emissiezone voor geldt, is er sprake van een erg hoog bedrag per vierkante km.

Boetes

Maar goed, als het milieu er baat bij heeft, dan doe je niet moeilijk over die dagpas of vrijstelling toch? Helaas is uit onderzoek gebleken dat de fijnstofdrempel in Antwerpen afgelopen jaar vaker is overschreden dan in 2016, toen er nog geen sprake was van een lage emissiezone. De metingen maken brandhout van de bewering dat de aanpak van verkeer (dat weliswaar fijne partikels produceert, maar slechts één van vele oorzaken is) een significante invloed heeft op feitelijke concentraties. Eén gevolg is wél duidelijk: de lage emissiezone in Antwerpen spekt de stadskassa. De Antwerpse schepen van Leefmilieu Nabilla Ait Daoud stelde bij de invoering dat die "vooral niet bedoeld was om geld te verdienen", maar tijdens de eerste 6 maanden na de invoering had de maatregel de stad niettemin al 7 miljoen aan boetes opgeleverd.