Beiden bestrijden echter dat er van opzet sprake is geweest. "Bij ons zijn er enkele jaren geleden fouten ingeslopen," aldus Krüger in zijn rede tot de algemene aandeelhoudersvergadering in München.

Concreet is bij 11.700 BMW’s een niet geschikte software geïnstalleerd. De Duitse verkeersdienst KBA droeg de autofabrikant in maart op die auto’s terug te roepen om de fout te herstellen. Reithofer: "De handmatige menselijke fouten hebben er niet toe geleid dat de emissiewaarde bij het proefdraaien lager was dan op de weg". Voor alle duidelijkheid voegde Krüger daar aan toe: "Met een doelgerichte manipulatie van het motormanagementsysteem of de uitlaatgas-reiniging heeft dit niets te maken." BMW wacht overigens nog op goedkeuring van de autoriteiten om de vereiste aanpassing uit te kunnen voeren.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding