Volvo Cars: in 2025 moet kwart van ons kunststof gerecycled zijn

Volvo Cars heeft aangekondigd dat vanaf 2025 tenminste een kwart van de toegepaste kunststoffen in elke nieuwe Volvo van gerecycled materiaal moet zijn. Volvo vraagt de medewerking van toeleveranciers en heeft een ‘verbeterde beschikbaarheid’ van gerecyclede kunststoffen nodig.

Volvo Cars dringt er bij de toeleveranciers op aan nauwer met de autofabrikanten samen te werken om een volgende generatie componenten te maken die zo duurzaam zijn als mogelijk is, in het bijzonder met betrekking tot de toepassing van kunststofrecyclaat. Om de levensvatbaarheid van deze ambitie te laten zien, heeft het bedrijf een speciale versie van de XC60 T8 plug-in hybrid laten zien. Die auto lijkt identiek aan het bestaande model maar veel van de kunststof onderdelen en componenten zijn vervangen door equivalenten die recyclaat bevatten. Ceo Håkan Samuelsson: "De zorg voor het milieu is een van de kernwaarden van Volvo Cars en wij gaan verder met het zoeken naar wegen om deze waarde in onze business in te passen."  

PET en textielresten

Het speciale XC60-interieur heeft een tunnelconsole van hernieuwbare vezels en kunststof uit gerecyclede netten en touwen uit zee. Op de vloer ligt tapijt dat vezels bevat van gerecyclede PET-flessen en een recyclede katoenmix uit restanten van kledingfabrikanten. Ook in de stoelen gebruikt Volvo PET-flesvezels. Materiaal uit de stoelen van oude Volvo’s is gebruikt voor geluidsisolatiemateriaal onder de motorkap. Martina Buchhauser, baas van wereldwijde inkoop Volvo Cars: "We hebben een verbeterde beschikbaarheid nodig van gerecycled kunststof als wij onze ambitie willen waarmaken. Daarom roepen wij meer toeleveranciers en nieuwe partners op met ons samen te investeren in recyclaat en ons te helpen in de realisatie van onze ambitie."

De XC60 in kwestie is onthuld op de Ocean Summit in Gotenburg als onderdeel van de Volvo Ocean Race. "Uitgebreide recycling en hergebruik van kunststoffen is essentieel voor onze pogingen het tij te keren voor wat betreft de vervuiling met plastics", zegt Erik Solheim, de baas van UN Environment.

Vorige maand heeft Volvo Cars zich gecommitteerd aan het afscheid nemen van eenmalig gebruik-plastics uit al zijn panden en bij alle evenementen tegen het einde van 2019. In 2017 heeft Volvo Cars al aangekondigd dat men na 2019 alle modellen gaat elektrificeren en in 2025 moet de helft van zijn jaarlijkse afzet vol-elektrisch zijn. In dat jaar wil Volvo Cars de productie klimaatneutraal hebben. Afgelopen januari werd de motorenfabriek in Skövde (Zweden) de eerste klimaatneutrale productiefaciliteit.

 

 

 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding

Volvo Cars: in 2025 moet kwart van ons kunststof gerecycled zijn - Automobielmanagement.nl

Volvo Cars: in 2025 moet kwart van ons kunststof gerecycled zijn

Volvo Cars heeft aangekondigd dat vanaf 2025 tenminste een kwart van de toegepaste kunststoffen in elke nieuwe Volvo van gerecycled materiaal moet zijn. Volvo vraagt de medewerking van toeleveranciers en heeft een ‘verbeterde beschikbaarheid’ van gerecyclede kunststoffen nodig.

Volvo Cars dringt er bij de toeleveranciers op aan nauwer met de autofabrikanten samen te werken om een volgende generatie componenten te maken die zo duurzaam zijn als mogelijk is, in het bijzonder met betrekking tot de toepassing van kunststofrecyclaat. Om de levensvatbaarheid van deze ambitie te laten zien, heeft het bedrijf een speciale versie van de XC60 T8 plug-in hybrid laten zien. Die auto lijkt identiek aan het bestaande model maar veel van de kunststof onderdelen en componenten zijn vervangen door equivalenten die recyclaat bevatten. Ceo Håkan Samuelsson: "De zorg voor het milieu is een van de kernwaarden van Volvo Cars en wij gaan verder met het zoeken naar wegen om deze waarde in onze business in te passen."  

PET en textielresten

Het speciale XC60-interieur heeft een tunnelconsole van hernieuwbare vezels en kunststof uit gerecyclede netten en touwen uit zee. Op de vloer ligt tapijt dat vezels bevat van gerecyclede PET-flessen en een recyclede katoenmix uit restanten van kledingfabrikanten. Ook in de stoelen gebruikt Volvo PET-flesvezels. Materiaal uit de stoelen van oude Volvo’s is gebruikt voor geluidsisolatiemateriaal onder de motorkap. Martina Buchhauser, baas van wereldwijde inkoop Volvo Cars: "We hebben een verbeterde beschikbaarheid nodig van gerecycled kunststof als wij onze ambitie willen waarmaken. Daarom roepen wij meer toeleveranciers en nieuwe partners op met ons samen te investeren in recyclaat en ons te helpen in de realisatie van onze ambitie."

De XC60 in kwestie is onthuld op de Ocean Summit in Gotenburg als onderdeel van de Volvo Ocean Race. "Uitgebreide recycling en hergebruik van kunststoffen is essentieel voor onze pogingen het tij te keren voor wat betreft de vervuiling met plastics", zegt Erik Solheim, de baas van UN Environment.

Vorige maand heeft Volvo Cars zich gecommitteerd aan het afscheid nemen van eenmalig gebruik-plastics uit al zijn panden en bij alle evenementen tegen het einde van 2019. In 2017 heeft Volvo Cars al aangekondigd dat men na 2019 alle modellen gaat elektrificeren en in 2025 moet de helft van zijn jaarlijkse afzet vol-elektrisch zijn. In dat jaar wil Volvo Cars de productie klimaatneutraal hebben. Afgelopen januari werd de motorenfabriek in Skövde (Zweden) de eerste klimaatneutrale productiefaciliteit.

 

 

 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding