Toyota heeft de milieu-organisatie meer dan twintig jaar ondersteund, in het begin met rond de 50.000 euro per jaar en meer recent met kleinere bedragen. Dat geld was bestemd voor gezamenlijke onderzoeksprojecten zoals naar milieuvriendelijk taxivervoer. De Japanse autofabrikant werd daarvoor al vaak bekritiseerd door Duitse collega’s die steeds meer de hete adem van Deutsche Umwelthilfe in hun nek voelen. Toyota heeft dat tot nu toe steeds naast zich neergelegd, ook al omdat het zelf maar weinig met diesel doet in Duitsland, maar vindt het nu kennelijk ook welletjes en stopt ermee. 

Deutsche Umweltshilfe zelf stelde de steun wel op prijs maar dat weerhield haar niet om ook vermeende gebreken bij Toyota aan de kaak te stellen. Zo signaleerde de organisatie twee jaar geleden nog dat een Toyota dieselauto vijf keer meer gevaarlijke gassen uitstootte dan was toegestaan.