De Nissan Leaf was vorig jaar de bestverkochte EV. Noorse EV-kopers profiteren van talloze voordeeltjes. Zo zijn de auto’s vrijgesteld van de meeste belastingen en mogen EV’s gratis parkeren en opladen bij gratis oplaadpunten.

 

De Noorse wegenbond heeft laten weten dat het verkoopaandeel van EV’s afgelopen jaar 31,2 procent bedroeg, tegenover 20,8 procent in 2017 en slechts 5,5 procent in 2013. De verkoop van benzine- en dieselauto’s is in dezelfde mate gedaald. 

Toch is het niet genoeg volgens dezelfde bond, want twee derde van alle 148.000 auto’s die vorig jaar in Noorwegen zijn verkocht hebben nog altijd een verbrandingsmotor, inclusief hybride voertuigen. Tellen we die hybrides wel mee, dan was in 2017 maar liefst 39 procent van het wagenpark elektrisch. Ter vergelijking: in China en de VS zijn deze percentages respectievelijk 2,2 en 1,2 procent.