Dat heeft premier Stefan Löfven aangekondigd in de regeringsverklaring van zijn nieuwe kabinet. “De maatregel moet ertoe bijdragen dat Zweden de voor het klimaat gevaarlijke emissies terugdringt en zo kan voldoen aan de doelstellingen van het milieu-akkoord van Parijs.” Volgens Löfven moet er dan wel voor gezorgd worden dat er overal in het land laadpunten zijn.

Zweden is daarmee het tiende Europese land dat een dergelijk toekomstig verbod op
verbrandingsmotoren aankondigt. Noorwegen is een voorloper want daar gaat het verbod al in 2025, dus over een goede vijf jaar in. In het klimaatvriendelijke Scandinavische land is nu al ongeveer de helft van alle nieuwe personenauto’s elektrisch, wat mede te danken is aan de goedkope stroom. In ons land en een reeks andere landen als Denemarken moet de maatregel in 2030 ingaan terwijl het in Frankrijk en Groot-Brittannië voor tien jaar later op de rol staat.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding