Zuid-Korea heeft al eerder aangekondigd dat er forse boetes aan zitten te komen voor Audi en Porsche, de grootste overtreders. Een verder onderzoek naar het merk Volkswagen is nog aan de gang. Het verkoopverbod gaat om enkele versies van de Touareg, vijf modellen van Audi en de Porsche Cayenne diesel.

Tien keer zo hoog

Volgens het ministerie van milieu in Seoel is de uitstoot van stikstofgas bij deze auto’s tien keer zo hoog als in de papieren wordt vermeld. “De auto’s werden gemanipuleerd zodat de emissiecontrole-apparatuur tijdens normaal rijden op een lager niveau functioneert dan bij de typegoedkeuring het geval was,’’ aldus een officiële verklaring.

In Zuid-Korea is al kort na het bekend worden van dieselgate in september 2015 ook een medewerker van de Volkswagen Groep gearresteerd wegens zijn rol in het schandaal.