EU zet licht op groen voor batterijproject van 3,2 miljard

De Europese Commissie heeft het licht op groen gezet voor een groot internationaal project voor onderzoek en ontwikkeling van batterijen, met name ook voor elektrische auto’s. Zeven Europese landen, waaronder wel België maar niet Nederland, zullen gezamenlijk 3,2 miljard euro financiering verstrekken.

Verwacht wordt dat er uit de particuliere sector nog eens 5 miljard euro wordt aangetrokken. Bij het project, dat de ontwikkeling ondersteunt van lithium-ion-batterijen, zijn zeventien bedrijven direct betrokken en daarnaast zijn er zeventig externe partners. Onder de deelnemende bedrijven bevindt zich slechts één autofabrikant, BMW. Geen enkele van de genoemde ondernemingen komt uit Nederland. Uit België doen Umicore en Nanocyl mee.

Snel groeiende vraag

‘De verwachting is dat de vraag naar batterijen de komende jaren zeer snel zal toenemen. Voor een toekomstgericht beleid inzake onderzoek, ontwikkeling en innovatie is een cruciale rol weggelegd om Europa en de Europese lidstaten te helpen de kansen aan te grijpen die deze transitie biedt,’ aldus de EU. Eind 2017 gaf de Commissie al het startschot voor de Europese Batterij Alliantie en in mei vorig jaar keurde zij een strategisch actieplan voor batterijen goed.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding

EU zet licht op groen voor batterijproject van 3,2 miljard - Automobielmanagement.nl

EU zet licht op groen voor batterijproject van 3,2 miljard

De Europese Commissie heeft het licht op groen gezet voor een groot internationaal project voor onderzoek en ontwikkeling van batterijen, met name ook voor elektrische auto’s. Zeven Europese landen, waaronder wel België maar niet Nederland, zullen gezamenlijk 3,2 miljard euro financiering verstrekken.

Verwacht wordt dat er uit de particuliere sector nog eens 5 miljard euro wordt aangetrokken. Bij het project, dat de ontwikkeling ondersteunt van lithium-ion-batterijen, zijn zeventien bedrijven direct betrokken en daarnaast zijn er zeventig externe partners. Onder de deelnemende bedrijven bevindt zich slechts één autofabrikant, BMW. Geen enkele van de genoemde ondernemingen komt uit Nederland. Uit België doen Umicore en Nanocyl mee.

Snel groeiende vraag

‘De verwachting is dat de vraag naar batterijen de komende jaren zeer snel zal toenemen. Voor een toekomstgericht beleid inzake onderzoek, ontwikkeling en innovatie is een cruciale rol weggelegd om Europa en de Europese lidstaten te helpen de kansen aan te grijpen die deze transitie biedt,’ aldus de EU. Eind 2017 gaf de Commissie al het startschot voor de Europese Batterij Alliantie en in mei vorig jaar keurde zij een strategisch actieplan voor batterijen goed.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding