Volkswagen blijkt met de vol-elektrische auto nieuwe klanten aan te spreken, vertelde hoofd strategie Michael Jost tijdens een industriedag van Handelsblatt. “Ongeveer 80 procent van de mensen die nu een ID.3 hebben besteld kochten tot nu toe nog geen Volkswagen. De leeftijd ligt ook zo’n tien jaar lager dan bij de gemiddelde Volkswagen-klant.’’ De ID-familie zal uiteindelijk tientallen verschillende modellen omvatten, waaronder een SUV die volgend jaar op de markt moet komen.

Uitfaseren

Volkswagen is, zoals bekend, bezig met een grote elektrificeringsslag om de CO2 uitstoot van haar vloot terug te dringen. Jost verwacht dat over twintig jaar 70 procent van alle auto’s in Europa met een elektromotor aangedreven zullen worden. In China ligt dat tegen die tijd zelfs op 85 procent. “Als groep gaan we de verbrandingsmotor uitfaseren. Voorlopig zijn die auto’s echter nog wel van betekenis. Het wordt wel 2040 voordat het Volkswage- concern, voor zover we nu kunnen inschatten, de laatste auto’s met een benzine- of dieselmotor zal verkopen.’’

Waterstof

Jost ziet voorlopig weinig nut in waterstof als aandrijfbron voor personenauto’s. “Tot 2030 zullen bussen en vrachtauto’s met deze aandrijving rondrijden. Maar het hoge energieverbruik bij de productie van waterstof maakt het alleen lonend voor grotere voertuigen en misschien zelfs vliegtuigen. Voor personenwagens is de batterij de enige juiste energiebron.’’