VW verliest dieselslag bij hoogste Duitse rechter

Volkswagen is nog eens enorme bedragen kwijt aan dieselgate nu het verplicht is tienduizenden dieselauto’s van hun bezitters terug te kopen omdat er sjoemelsoftware in zit. Dat volgt op de uitspraak van het Duitse Hooggerechtshof in Karlsruhe. Volgens het Hof heeft Volkswagen de eigenaar van één van die dieselwagens inderdaad misleid bij de aankoop.

Volkswagen zet goede resultaten neer over H1-2019

De bezitter van een Sharan, bouwjaar 2014, had zelf gesteld dat hij die auto nooit zou hebben aangeschaft als hij van het sjoemelen op de hoogte was geweest. VW moet de eigenaar van de wagen van het Hof het aankoopbedrag terugbetalen na aftrek van een vergoeding – in dit geval twintig procent – voor het gebruik in de afgelopen jaren. VW had gesteld dat hij geen recht heeft op een vergoeding omdat hij al enkele jaren probleemloos met de auto reed maar dat is door het Hof verworpen.

Leidraad

De uitspraak van de hoogste Duitse rechter zal nu als leidraad dienen in een groot aantal rechtszaken die in Duitsland zelf maar ook elders door andere dieselrijders van VW of haar zustermerken zijn aangespannen. Die zaken staan los van de megaclaim van ruim 400.000 Duitse VW- en Audirijders waarmee Volkswagen juist vorige maand een schikking heeft kunnen treffen. Die autobezitters hebben daarbij echter wel moeten tekenen dat ze van verdere vervolging af zullen zien. Voor die gevallen alleen al was de Duitse autogroep ruim 840 miljoen euro kwijt.

VW verliest dieselslag bij hoogste Duitse rechter - Automobielmanagement.nl

VW verliest dieselslag bij hoogste Duitse rechter

Volkswagen is nog eens enorme bedragen kwijt aan dieselgate nu het verplicht is tienduizenden dieselauto’s van hun bezitters terug te kopen omdat er sjoemelsoftware in zit. Dat volgt op de uitspraak van het Duitse Hooggerechtshof in Karlsruhe. Volgens het Hof heeft Volkswagen de eigenaar van één van die dieselwagens inderdaad misleid bij de aankoop.

Volkswagen zet goede resultaten neer over H1-2019

De bezitter van een Sharan, bouwjaar 2014, had zelf gesteld dat hij die auto nooit zou hebben aangeschaft als hij van het sjoemelen op de hoogte was geweest. VW moet de eigenaar van de wagen van het Hof het aankoopbedrag terugbetalen na aftrek van een vergoeding – in dit geval twintig procent – voor het gebruik in de afgelopen jaren. VW had gesteld dat hij geen recht heeft op een vergoeding omdat hij al enkele jaren probleemloos met de auto reed maar dat is door het Hof verworpen.

Leidraad

De uitspraak van de hoogste Duitse rechter zal nu als leidraad dienen in een groot aantal rechtszaken die in Duitsland zelf maar ook elders door andere dieselrijders van VW of haar zustermerken zijn aangespannen. Die zaken staan los van de megaclaim van ruim 400.000 Duitse VW- en Audirijders waarmee Volkswagen juist vorige maand een schikking heeft kunnen treffen. Die autobezitters hebben daarbij echter wel moeten tekenen dat ze van verdere vervolging af zullen zien. Voor die gevallen alleen al was de Duitse autogroep ruim 840 miljoen euro kwijt.