Renault en Nissan beschuldigd van sjoemelen

Een Brits advocatenkantoor beschuldigt Renault en Nissan ervan dat er in meer dan 1,4 miljoen auto’s sjoemelsoftware is aangebracht. Daarbij zou het gaan om 1,3 miljoen dieselauto’s maar ook 100.000 auto’s met een benzinemotor, allemaal geregistreerd in Groot-Brittannië.

Renault ziet omzet en afzet licht dalen

De advocaten van Harcus Parker hebben beide autofabrikanten dan ook voor de rechter gesleept. “Voor de eerste keer zien we hier dat er ook gesjoemeld is met benzinemotoren,’’ zegt partner Damon Parker. Hij wil zien te bereiken dat de kopers van onder meer Nissan Qashqai’s, de best verkochte SUV in Groot-Brittannië, ieder 5.000 pond ofwel 5.500 euro aan schadevergoeding ontvangen.

Gerommeld

Harcus Parker zegt te beschikken over documenten waaruit blijkt dat het ministerie voor transport al in 2017 vaststelde dat er bij de betrokken auto’s inderdaad gerommeld is met de emissiewaarden. Die documenten zijn naar boven gekomen na een verzoek om openbaarmaking. Het ministerie zou Nissan wel hebben gevraagd om de software bij te stellen maar dat is volgens Harcus Parker nooit gebeurd. Parker: “De praktijk is dat deze auto’s, net als veel VW’s en Mercedessen, weten wanneer ze op de testbank staan en dan hun beste gedrag vertonen.’’

Renault en Nissan beschuldigd van sjoemelen - Automobielmanagement.nl

Renault en Nissan beschuldigd van sjoemelen

Een Brits advocatenkantoor beschuldigt Renault en Nissan ervan dat er in meer dan 1,4 miljoen auto’s sjoemelsoftware is aangebracht. Daarbij zou het gaan om 1,3 miljoen dieselauto’s maar ook 100.000 auto’s met een benzinemotor, allemaal geregistreerd in Groot-Brittannië.

Renault ziet omzet en afzet licht dalen

De advocaten van Harcus Parker hebben beide autofabrikanten dan ook voor de rechter gesleept. “Voor de eerste keer zien we hier dat er ook gesjoemeld is met benzinemotoren,’’ zegt partner Damon Parker. Hij wil zien te bereiken dat de kopers van onder meer Nissan Qashqai’s, de best verkochte SUV in Groot-Brittannië, ieder 5.000 pond ofwel 5.500 euro aan schadevergoeding ontvangen.

Gerommeld

Harcus Parker zegt te beschikken over documenten waaruit blijkt dat het ministerie voor transport al in 2017 vaststelde dat er bij de betrokken auto’s inderdaad gerommeld is met de emissiewaarden. Die documenten zijn naar boven gekomen na een verzoek om openbaarmaking. Het ministerie zou Nissan wel hebben gevraagd om de software bij te stellen maar dat is volgens Harcus Parker nooit gebeurd. Parker: “De praktijk is dat deze auto’s, net als veel VW’s en Mercedessen, weten wanneer ze op de testbank staan en dan hun beste gedrag vertonen.’’