VW in gesprek met 50.000 dieselklagers

De Volkswagen Groep probeert schadeclaims van eigenaren van sjoemeldiesels die naar de rechter zijn gestapt individueel af te wikkelen. Met meer dan de helft van de ruim 50.000 Duitse klagers is of wordt inmiddels via hun advocaten onderhandeld waarbij het in 7.000 gevallen tot een vergelijk is gekomen.

VW heeft eerder dit jaar afspraken kunnen maken met de consumentenbond VZBV over vergoedingen voor rond de 400.000 dieselrijders die zich hadden aangesloten bij de gezamenlijke schadeprocedure. 95 procent van die claims is inmiddels afgehandeld waarbij bedragen zijn uitgekeerd van 1.350 tot 6.257 euro, afhankelijk van het soort auto en de leeftijd daarvan. Maar naast die zaak zijn tienduizenden bezitters van een VW, Audi, Skoda of Porsche met een dieselmotor ook zelf naar de rechter gestapt.

Twee opties

Inmiddels heeft het Bundesgerichtshof in Berlijn de eerste beroepszaken behandeld waarmee VW denkt over richtlijnen te beschikken om de openstaande claims af te handelen. ‘Klagers’ krijgen daarbij twee opties: een schadevergoeding voor de lagere waarde omdat er met de auto is gesjoemeld maar dan wel die auto houden of de wagen inleveren tegen een overeengekomen vergoeding na aftrek van een ‘gebruikskorting’. Volkswagen Groep streeft er naar zoveel mogelijk dossiers voor het eind van het jaar af te sluiten.

VW in gesprek met 50.000 dieselklagers - Automobielmanagement.nl

VW in gesprek met 50.000 dieselklagers

De Volkswagen Groep probeert schadeclaims van eigenaren van sjoemeldiesels die naar de rechter zijn gestapt individueel af te wikkelen. Met meer dan de helft van de ruim 50.000 Duitse klagers is of wordt inmiddels via hun advocaten onderhandeld waarbij het in 7.000 gevallen tot een vergelijk is gekomen.

VW heeft eerder dit jaar afspraken kunnen maken met de consumentenbond VZBV over vergoedingen voor rond de 400.000 dieselrijders die zich hadden aangesloten bij de gezamenlijke schadeprocedure. 95 procent van die claims is inmiddels afgehandeld waarbij bedragen zijn uitgekeerd van 1.350 tot 6.257 euro, afhankelijk van het soort auto en de leeftijd daarvan. Maar naast die zaak zijn tienduizenden bezitters van een VW, Audi, Skoda of Porsche met een dieselmotor ook zelf naar de rechter gestapt.

Twee opties

Inmiddels heeft het Bundesgerichtshof in Berlijn de eerste beroepszaken behandeld waarmee VW denkt over richtlijnen te beschikken om de openstaande claims af te handelen. ‘Klagers’ krijgen daarbij twee opties: een schadevergoeding voor de lagere waarde omdat er met de auto is gesjoemeld maar dan wel die auto houden of de wagen inleveren tegen een overeengekomen vergoeding na aftrek van een ‘gebruikskorting’. Volkswagen Groep streeft er naar zoveel mogelijk dossiers voor het eind van het jaar af te sluiten.