Frankrijk, de na Duitsland tweede automarkt van Europa, heeft al een zware malus voor grotere auto’s. Die heffing kan oplopen tot zo’n 20.000 euro vergeleken met bijvoorbeeld 2.500 euro in België. Maar dat vindt de steeds groener opererende regering van president Emmanuel Macron nog niet genoeg. Om de luchtvervuiling vooral in de steden verder tegen te gaan, moet voor krachtige auto’s straks nog veel meer worden betaald. Voor auto’s met een uitstoot van 225 gram CO2/km gaat de belasting volgend jaar al omhoog naar 40.000 euro en in 2022 naar 50.000 euro.

Als doekje voor het bloeden zal de heffing nooit hoger zijn dan de helft van de aanschafprijs van de auto. Daarnaast wordt ook de grondslag waarboven een heffing gaat gelden ook nog eens verder verlaagd waardoor er veel meer auto’s onder gaan vallen.