Toch recht op compensatie na doorverkoop dieselauto

Duitse kopers van een dieselauto met sjoemelapparatuur houden ook, als ze die auto inmiddels hebben doorverkocht, recht op schadevergoeding. Die schade is ontstaan op het moment dat de auto werd aangeschaft zonder dat men zich bewust was van het gesjoemel en is niet door de wederverkoop vervallen.

Miljard sjoemel-boete voor Volkswagen

Dat heeft het Bondsgerechtshof in Karlsruhe uitgesproken in twee daarover aangespannen rechtszaken. Bij de bepaling van het compensatiebedrag moet wel rekening gehouden worden met de inmiddels gereden kilometers. Maar de eventuele inruilpremie die bij doorverkoop van de auto is ontvangen, mag buiten beschouwing blijven.

Die premie heeft niets met de feitelijke waarde van de auto zelf te maken maar is een beloning voor het wisselen van auto of merk, aldus het hof. De uitspraak biedt duidelijkheid voor rond de duizend lopende claimzaken tegen de Volkswagen Groep of daartoe behorende merken.

Toch recht op compensatie na doorverkoop dieselauto - Automobielmanagement.nl

Toch recht op compensatie na doorverkoop dieselauto

Duitse kopers van een dieselauto met sjoemelapparatuur houden ook, als ze die auto inmiddels hebben doorverkocht, recht op schadevergoeding. Die schade is ontstaan op het moment dat de auto werd aangeschaft zonder dat men zich bewust was van het gesjoemel en is niet door de wederverkoop vervallen.

Miljard sjoemel-boete voor Volkswagen

Dat heeft het Bondsgerechtshof in Karlsruhe uitgesproken in twee daarover aangespannen rechtszaken. Bij de bepaling van het compensatiebedrag moet wel rekening gehouden worden met de inmiddels gereden kilometers. Maar de eventuele inruilpremie die bij doorverkoop van de auto is ontvangen, mag buiten beschouwing blijven.

Die premie heeft niets met de feitelijke waarde van de auto zelf te maken maar is een beloning voor het wisselen van auto of merk, aldus het hof. De uitspraak biedt duidelijkheid voor rond de duizend lopende claimzaken tegen de Volkswagen Groep of daartoe behorende merken.