Dienstauto's ministers behoren niet tot de zuinigste

Acht bewindslieden van het kabinet-Balkenende rijden in een te vervuilende dienstauto, in strijd met de eigen regels. Minister Gerda Verburg (LNV) heeft zelfs een Audi met label F.

De NOS achterhaalde de informatie over de dienstauto’s via een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB). Bij de regels gaat het om de zogeheten Normering Rijkspersonenauto’s. Volgens die regels zijn bewindslieden verplicht een dienstauto met een energielabel D of beter te rijden. Gerda Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) spant de kroon met een Audi A6 met een energielabel F, een diesel zonder roetfilter. Verburg was niet bereikbaar voor commentaar. Zij verbleef op de landbouwbeurs ‘Grüne Woche’ in Berlijn. Onder de acht die gebruikmaken van een relatief onzuinige auto zitten verder bewindslieden van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Zo rijdt de vice-premier Rouvoet in een Chrysler 300C, afkomstig van de vorige staatssecretaris Clémence Ross. Rouvoet zoekt een andere auto, zo verklaarde hij voor de camera. De Chrysler staat niet op de lijst van keuzemogelijkheden die minister van Milieu Jacqueline Cramer hanteert. Cramer zelf rijdt, net als haar topambtenaren, in een Mercedes E200 op aardgas, van het energielabel A. De andere vice-premier, Wouter Bos, rijdt in een Volvo S80 met een B-label, die nog door zijn VVD-voorganger Gerrit Zalm is aangeschaft. Balkenende zelf wordt gereden in een gepanserde (en dus loodzware) BMW 7-serie die om die reden geen energielabel heeft. Twee ministers rijden in een auto die niet aan de norm voldoet, maar hebben een briefje van de dokter. Bij Maxime Verhagen (BZ) spelen zijn rugklachten een rol en Camiel Eurlings (Verkeer) rijdt een verlengde Audi A8L. De 34-jarige bewindsman (1,92 meter) kon alleen onderuit gezakt in de Audi A6 van zijn voorgangster Karla Peijs zitten. ‘Na consultatie van een arts’ mocht hij omzien naar een ruimere wagen. Minister Cramer zal zich sterk maken haar collega’s die niet groen genoeg rijden in een A- of B-label te krijgen. Maar volgens Tweede-Kamerlid Duyvendak (Groen Links ) moet zij als verantwoordelijke voor de handhaving van de regels ervoor zorgen dat deze bewindslieden binnen zes maanden in een dienstauto met tenminste het label D rijden, maar liever nog een A- of B-wagen. Diederik Samsom (PvdA) vindt dat het kabinet zich niet minimalistisch aan de regels moet houden maar het goede voorbeeld moet geven in een schone A-auto.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding

Dienstauto's ministers behoren niet tot de zuinigste - Automobielmanagement.nl

Dienstauto's ministers behoren niet tot de zuinigste

Acht bewindslieden van het kabinet-Balkenende rijden in een te vervuilende dienstauto, in strijd met de eigen regels. Minister Gerda Verburg (LNV) heeft zelfs een Audi met label F.

De NOS achterhaalde de informatie over de dienstauto’s via een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB). Bij de regels gaat het om de zogeheten Normering Rijkspersonenauto’s. Volgens die regels zijn bewindslieden verplicht een dienstauto met een energielabel D of beter te rijden. Gerda Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) spant de kroon met een Audi A6 met een energielabel F, een diesel zonder roetfilter. Verburg was niet bereikbaar voor commentaar. Zij verbleef op de landbouwbeurs ‘Grüne Woche’ in Berlijn. Onder de acht die gebruikmaken van een relatief onzuinige auto zitten verder bewindslieden van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Zo rijdt de vice-premier Rouvoet in een Chrysler 300C, afkomstig van de vorige staatssecretaris Clémence Ross. Rouvoet zoekt een andere auto, zo verklaarde hij voor de camera. De Chrysler staat niet op de lijst van keuzemogelijkheden die minister van Milieu Jacqueline Cramer hanteert. Cramer zelf rijdt, net als haar topambtenaren, in een Mercedes E200 op aardgas, van het energielabel A. De andere vice-premier, Wouter Bos, rijdt in een Volvo S80 met een B-label, die nog door zijn VVD-voorganger Gerrit Zalm is aangeschaft. Balkenende zelf wordt gereden in een gepanserde (en dus loodzware) BMW 7-serie die om die reden geen energielabel heeft. Twee ministers rijden in een auto die niet aan de norm voldoet, maar hebben een briefje van de dokter. Bij Maxime Verhagen (BZ) spelen zijn rugklachten een rol en Camiel Eurlings (Verkeer) rijdt een verlengde Audi A8L. De 34-jarige bewindsman (1,92 meter) kon alleen onderuit gezakt in de Audi A6 van zijn voorgangster Karla Peijs zitten. ‘Na consultatie van een arts’ mocht hij omzien naar een ruimere wagen. Minister Cramer zal zich sterk maken haar collega’s die niet groen genoeg rijden in een A- of B-label te krijgen. Maar volgens Tweede-Kamerlid Duyvendak (Groen Links ) moet zij als verantwoordelijke voor de handhaving van de regels ervoor zorgen dat deze bewindslieden binnen zes maanden in een dienstauto met tenminste het label D rijden, maar liever nog een A- of B-wagen. Diederik Samsom (PvdA) vindt dat het kabinet zich niet minimalistisch aan de regels moet houden maar het goede voorbeeld moet geven in een schone A-auto.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding