De nationale transportveiligheidsautoriteit NHTSA zei gisteren dat er een  evaluatie zal worden gemaakt, de eerste fase van een formeel onderzoek, van klachten van zestien eigenaren. In totaal gaat het om bijna tweehonderdduizend Passats. De NHTSA meldt dat uit sommige klachten blijkt dat de auto inhield of vermogen verloor. Andere klachten gaan over het niet meer functioneren van de bobine en de vervanging daarvan.

Een van de klagers zegt dat bij een snelheid van circa 60 km/u de auto hevig begon te schudden en dat vervolgens de motor midden op een kruising afsloeg. De auto schoof daarna naar de zijkant en raakte bijna een kind.

Volgens een woordvoerder van Volkswagen in Amerika wordt samengewerkt met de NHTSA om de problemen te onderzoeken. In 2007-2008 werd ook een onderzoek ingesteld naar de Passat nadat er meldingen waren binnengekomen van 78 ongelukken en motorbranden, die te maken zouden hebben met de bobine. Dat onderzoek werd afgesloten nadat Volkswagen 412 duizend Passats van 2002-2003 had teruggeroepen.

Bij die auto’s bleken sommige lekke brandstofleidingen of een lekke ventilatiekleppen in de brandstoftank te hebben. Die zouden mogelijk de brand hebben veroorzaakt.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding