Dat meldt het CBS vandaag. In tien jaar tijd is ons wegennet met vijf procent toegenomen. Dat is vrijwel volledig toe te schrijven aan nieuwe gemeentelijke wegen (veelal straten). Die zijn sinds 2001 met 6.708 kilometer uitgebreid. Ruim negentig procent van het Nederlandse wegennet is onder beheer van gemeenten. De lengte van rijkswegen nam met ruim tweehonderd kilometer toe. In de afgelopen tien jaar is onder meer de A73 in Limburg opgeleverd en de N11 in Zuid-Holland. Het Rijk beheert slechts vier procent van het wegennet.

Van de Nederlandse wegen heeft slechts vijf procent gescheiden rijbanen. Wel is relatieve toename van lengte van wegen met gescheiden rijbanen met elf procent hoger dan die van ongescheiden rijbanen (vijf procent). Gemiddeld kent Nederland een wegendichtheid van vijfduizend meter per vierkante kilometer landoppervlak. De hoogste wegendichtheden komen voor in het westen en midden van het land, en in de grote steden.

 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding