Het is een van de punten uit een woensdag gepresenteerd plan van de bond om het aantal verkeersslachtoffers met 50 procent te laten dalen. De bond denkt dat vooral te bereiken door onveilige plekken op provinciale wegen te bestrijden. Daar vallen namelijk veel verkeersslachtoffers. 
De wagen, voorzien van camera’s, gaat naar Duits en Zweeds voorbeeld foto’s maken van gevaarlijke wegen, bijvoorbeeld met bomen, een fietspad of een vaart. De veiligheid wordt daarna uitgedrukt in sterren. Vier sterren is heel veilig, één ster is heel onveilig. De ANWB wil dat in 2020 zoveel mogelijk 80-kilometerwegen vier sterren krijgen. Vanaf het najaar zal de auto over de provinciale wegen rijden. 
Ook de inzet van de ANWB-leden staat centraal. Zij zullen de veiligheid van wegen, fiets- en wandelpaden beoordelen. Andere onderdelen van het plan zijn het vergroten van de verantwoordelijkheid van weggebruikers en het bevorderen van de kennis over lastige verkeerssituaties bij kinderen en ouderen. Het ministerie van Infrastructuur en Milieu sluit zich aan bij de plannen van de bond. Het maakte woensdag de resultaten van een onderzoek bekend waaruit onder meer blijkt dat de toename van het aantal ongelukken met fietsers komt door valpartijen van oudere fietsers. Het ministerie wil zich, net als de ANWB, inzetten om dit soort ongelukken te verminderen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding