Peugeot Citroën maakte eerder deze maand bekend achtduizend banen te schrappen en een grote fabriek in Aulnay-sur-Bois bij Parijs te sluiten. De autoproducent zou nu met de Franse overheid onderhandelen over de toekomst van de fabriek Sevelnord bij de stad Valenciennes, zo meldt persbureau Reuters.

Peugeot wil dat de regionale of nationale overheid belastingvoordelen of andere steun toezegt voordat het zich committeert aan een nieuwe productielijn in Sevelnord. In die fabriek gaat men ook Toyota-bestelauto’s bouwen, zo maakten PSA en Toyota bekend. De Franse en de Japanse fabrikant werken al jaren samen onder meer aan de zogenoemde Tsjechische drieling (107, C1, Aygo). Zij willen in Sevelnord in ieder geval tot 2020 bestelauto’s gaan bouwen, op basis van de bestaande modellen Expert/Jumpy van Peugeot Citroën.

Als voorwaarde voor het openhouden van de fabriek Sevelnord eist PSA dat de lonen voor de komende twee jaar worden bevroren. Ook moeten de 2,7 duizend werknemers genoegen nemen met minder vakantiedagen. Als de productiviteit niet omhoog gaat, zal de nieuwe productielijn worden verplaatst naar een fabriek van Peugeot in Vigo in Spanje, zo zegt PSA. Peugeot Citroën werkt nu nog samen met Fiat samen in Sevelnord, waar vorig jaar 94 duizend bestelauto’s en mpv’s werden geproduceerd van de merken Peugeot, Citroën, Fiat en Lancia maar Fiat heeft de samenwerking opgezegd.