Een noodstop remsysteem waarschuwt een bestuurder die niet reageert of grijpt in bij een dreigende kop-staart botsing. De aanwezigheid van de remsystemen levert een bijdrage aan de verkeersveiligheid.

Er zijn verschillende oorzaken die ertoe kunnen leiden dat automobilisten afgeleid zijn in het verkeer. Uit onderzoek blijkt dat noodstop remsystemen juist in die situaties ingrijpen. Ze kunnen inzittenden voor zware ongevallen behoeden. Sommige systemen kunnen zelfstandig remmen of een noodstop uitvoeren. Uit ongevalstatistieken blijkt dat circa 50% van alle bestuurders bij kop-staart botsingen niet, te zwak, of te laat hebben geremd. Daar is voor de verkeersveiligheid een enorme winst te behalen.

In vrijwel alle geteste auto’s zijn noodstop remsystemen slechts tegen forse meerprijs te verkrijgen,  tussen de €1300 en €6000. Volgens de ANWB zijn de potentiële effecten op de verkeersveiligheid zo interessant dat dit standaard inbouw rechtvaardigt. Deze moeten wel goedkoper worden. Zodra het systeem op grote schaal ingebouwd gaat worden is dat mogelijk. Nu zijn deze systemen vooral verkrijgbaar bij de duurdere middenklassers. Maar de weg naar de kleinere auto’s, zoals de Skoda Citigo, lijkt inmiddels gevonden.

Klik HIER voor een volledige vergelijking van noodstop systemen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding