Het parlement vindt dat ev’s en hybrides die elektrisch rijden te stil zijn en een meerderheid wil nu regels om de hoorbaarheid te verbeteren. Gedacht wordt aan een geluidsniveau zoals bij auto’s met een verbrandingsmotor. Een definitieve beslissing hierover moet nog gemaakt worden. Ook is niet duidelijk of het een constant of een onderbroken geluid moet worden. In Amerika werd onlangs al besloten dat elektrische auto’s kunstmatig geluid moeten maken.

Aanstaande woensdag (6 februari 2013) vindt een stemronde plaats over het voorstel maar ook over het plan om het geluidsniveau van andere motorvoertuigen drastisch te verlagen. Ev’s moeten meer geluid maken terwijl auto’s met conventionele verbrandingsmotoren juist stiller moeten zijn. Veel parlementariërs willen dit omdat geluidsoverlast schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Zij steunen het streven van de Europese Commissie in Brussel om het lawaai van voertuigen met enkele decibels te verlagen. Volgens waarnemers kan het woensdag alle kanten op.

De helft van de stadsbewoners in Europa wordt blootgesteld aan verkeerslawaai boven de 55 decibel, aldus een woordvoerder van het parlement. (bron: Groen-7)