De Europese Commissie in Brussel heeft een juridische strijd tegen Duitsland verloren. De Duitse regering is voldoende tegemoetgekomen aan klachten uit Brussel over een omstreden wet die Volkswagen onder meer moet beschermen tegen een eventuele vijandige overname, zo bepaalde het Europees Hof van Justitie in Luxemburg gisteren (dinsdag 22 oktober).

De zogenoemde Volkswagen-wet regelt dat de deelstaat Nedersaksen, een grote aandeelhouder van de autofabrikant, ontwikkelingen bij het concern kan blokkeren. Volgens de EU-rechters heeft Duitsland na een eerder vonnis in 2007 voldaan aan de Europese regels. De commissie zelf betwijfelde dat en eiste een boete van minstens 68 miljoen euro. Na het eerdere vonnis paste Duitsland de Volkswagenwet uit 1960 enigszins aan.

Volgens de Europese Commissie in Brussel waren de wijzigingen onvoldoende en de commissie bleef moeite houden met de speciale positie van de deelstaat Nedersaksen. Die zou te veel invloed hebben en daarmee de vrije concurrentie belemmeren. (bron: Z24/ANP)