Dat bleek bij de recente behandeling van een wetsvoorstel van minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken om de arbeidsmarkt te hervormen. Koninklijke Metaalunie is blij dat de politiek het belang van het mkb erkent en bereid is er rekening mee te houden bij invoering van de Wet werk en zekerheid.

Vergoeding

De transitievergoeding is een vergoeding die na ontslag moet worden uitgekeerd aan alle werknemers die ten minste twee jaar een contract hebben. De transitievergoeding bedraagt een derde maandsalaris per dienstjaar en vanaf elf dienstjaren een half maandsalaris. De vergoeding bedraagt maximaal 75.000 euro of een jaarsalaris bij een inkomen van 75.000 euro of hoger. De overbruggingsregeling moet kleinere ondernemers in moeilijke economische omstandigheden iets meer lucht geven. Zij hoeven tot 2020 de dienstjaren van een werknemer vóór 2013 niet mee te tellen bij berekening van de transitievergoeding bij ontslag om bedrijfseconomische redenen. Die valt zo lager uit.

Jongeren

Volgens een gezamenlijk voorstel van D66 en VVD moeten naast de overbruggingsregeling de nieuwe regels voor contracten voor bepaalde tijd met een jaar uitgesteld worden. Metaalunie gaf eerder al aan te vrezen dat werknemers met een tijdelijk contract door de nieuwe regeling sneller op straat komen te staan. ‘De nieuwe regeling verslechtert vooral de positie van jongeren op de arbeidsmarkt en dat is niet wenselijk’, vindt Jos Kleiboer directeur Beleid van Metaalunie.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding