Rechtszaak Bovag en BETA tegen accijnsverhoging

Bovag en BETA, de twee belangenbehartigers van pomphouders, starten samen twee juridische procedures tegen de Nederlandse Staat.

Inzet is een schadevergoeding voor Nederlandse tankondernemers langs de Duitse en Belgische grens. 

Bovag en BETA vertegenwoordigen samen zo’n 1500 pomphouders. Volgens hen is de achterban onevenredig hard getroffen door de brandstofaccijnsverhogingen van afgelopen januari. De organisaties verwijten de overheid te weinig oog voor de belangen van de pomphouders aan de grens. In de ene procedure gaan beide verenigingen namens hun leden schadevergoeding vorderen. Daarnaast organiseren Bovag en BETA de oprichting van een claimstichting, waarin ze beide deelnemen en ook plek is voor ondernemers. De stichting zal op basis van een kort geding bij de rechter de onrechtmatigheid van de accijnsverhoging voorleggen.

De procedures worden op korte termijn opgestart. Die van de claimstichting, op basis van een kort geding, zal nog dit jaar tot een (eerste) uitspraak komen. De andere procedure heeft waarschijnlijk een doorlooptijd van jaren.

Rechtszaak Bovag en BETA tegen accijnsverhoging - Automobielmanagement.nl

Rechtszaak Bovag en BETA tegen accijnsverhoging

Bovag en BETA, de twee belangenbehartigers van pomphouders, starten samen twee juridische procedures tegen de Nederlandse Staat.

Inzet is een schadevergoeding voor Nederlandse tankondernemers langs de Duitse en Belgische grens. 

Bovag en BETA vertegenwoordigen samen zo’n 1500 pomphouders. Volgens hen is de achterban onevenredig hard getroffen door de brandstofaccijnsverhogingen van afgelopen januari. De organisaties verwijten de overheid te weinig oog voor de belangen van de pomphouders aan de grens. In de ene procedure gaan beide verenigingen namens hun leden schadevergoeding vorderen. Daarnaast organiseren Bovag en BETA de oprichting van een claimstichting, waarin ze beide deelnemen en ook plek is voor ondernemers. De stichting zal op basis van een kort geding bij de rechter de onrechtmatigheid van de accijnsverhoging voorleggen.

De procedures worden op korte termijn opgestart. Die van de claimstichting, op basis van een kort geding, zal nog dit jaar tot een (eerste) uitspraak komen. De andere procedure heeft waarschijnlijk een doorlooptijd van jaren.