Signalering autodiefstal van 5 dagen naar 2 uur

Aangiften van autodiefstal worden nu centraal bij Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV) behandeld. Daarvoor werken RDW, politie, ministerie en Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit samen.

De nationale en internationale signalering van de autodiefstal wordt daarmee teruggebracht van gemiddeld vijf dagen naar maximaal twee uur. Daardoor is de pakkans hoger en dat scheelt jaarlijks zeven miljoen euro aan financiële schade die er met voertuigdiefstal gepaard gaat.

De implementatie van het project ‘versneld plaatsen diefstalsignaal’ moet landelijk voor 1 december voltooid zijn. Daartoe hebben de RDW, de politie, het ministerie van Veiligheid en Justitie en het Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit (VBV) begin deze maand een convenant ondertekend. Dit naar aanleiding van een succesvolle proef in Brabant. De eerstvolgende regio waar de nieuwe procedure wordt geïmplementeerd is Rotterdam-Rijnmond. Er gaan vijftien medewerkers van het VBV en de politie gedetacheerd aan de slag bij het aangiftepunt. Er komt een landelijk telefoonnummer met een 24/7-meldkamer. Die telefooncentrale wordt ondergebracht bij het LIV , dat bij de RDW in Veendam in huis zit. Consumenten hoeven dus niet langer aangifte te doen bij de politie. Het systeem wordt niet ingezet voor zogenoemde high impact crimes (autodiefstallen waar bedreiging of geweld bij komt kijken).
Het proces na de aangifte blijft ongewijzigd. Dit betekent dat er direct een melding gemaakt wordt in het Vermist Auto Register (VAR) en dat er een proces verbaal wordt opgemaakt. Dan staat een auto zowel nationaal als internationaal (Schengen) geregistreerd als gestolen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding

Signalering autodiefstal van 5 dagen naar 2 uur - Automobielmanagement.nl

Signalering autodiefstal van 5 dagen naar 2 uur

Aangiften van autodiefstal worden nu centraal bij Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV) behandeld. Daarvoor werken RDW, politie, ministerie en Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit samen.

De nationale en internationale signalering van de autodiefstal wordt daarmee teruggebracht van gemiddeld vijf dagen naar maximaal twee uur. Daardoor is de pakkans hoger en dat scheelt jaarlijks zeven miljoen euro aan financiële schade die er met voertuigdiefstal gepaard gaat.

De implementatie van het project ‘versneld plaatsen diefstalsignaal’ moet landelijk voor 1 december voltooid zijn. Daartoe hebben de RDW, de politie, het ministerie van Veiligheid en Justitie en het Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit (VBV) begin deze maand een convenant ondertekend. Dit naar aanleiding van een succesvolle proef in Brabant. De eerstvolgende regio waar de nieuwe procedure wordt geïmplementeerd is Rotterdam-Rijnmond. Er gaan vijftien medewerkers van het VBV en de politie gedetacheerd aan de slag bij het aangiftepunt. Er komt een landelijk telefoonnummer met een 24/7-meldkamer. Die telefooncentrale wordt ondergebracht bij het LIV , dat bij de RDW in Veendam in huis zit. Consumenten hoeven dus niet langer aangifte te doen bij de politie. Het systeem wordt niet ingezet voor zogenoemde high impact crimes (autodiefstallen waar bedreiging of geweld bij komt kijken).
Het proces na de aangifte blijft ongewijzigd. Dit betekent dat er direct een melding gemaakt wordt in het Vermist Auto Register (VAR) en dat er een proces verbaal wordt opgemaakt. Dan staat een auto zowel nationaal als internationaal (Schengen) geregistreerd als gestolen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding