Een Amerikaanse rechter gaf VW en de betrokken autoriteiten onlangs tot die 21e april om met een ‘concreet voorstel’ te komen over de aanpak van de sjoemelauto’s. Als dat niet lukt, dan wil de rechter deze zomer een rechtszaak aan dieselgate wijden. "We zijn in stevige onderhandelingen verwikkeld maar ik weet niet of we er voor 21 april uit zijn," aldus ‘administrator’ Gina McCarthy van de Environment Protection Agency, de belangrijkste van de overheidsdiensten waarmee VW in de VS rond dieselgate mee van doen heeft.

McCarthy weigerde te zeggen of haar dienst akkoord zou gaan met een gedeeltelijke ingreep om de problemen te verhelpen dan wel zou blijven eisen dat VW alle betrokkenen autobezitters de kans moet bieden om hun auto terug te brengen.  "Ik zie geen enkel signaal over de richting van de gesprekken of waar de uiteindelijke oplossing op uit zal komen."