De regering kwam al in april met dat idee en heeft dat nu ook daadwerkelijk opgenomen in een Nationaal Transportplan. Dat plan lijkt ook de steun te krijgen van een meerderheid in het parlement.

Noorwegen is al koploper met elektrisch rijden. Op dit moment is 15 procent van alle er rondrijdende auto’s een EV, waarvan de meeste volledig elektrisch zijn. Het land stimuleert elektrisch autorijden ook sterk. Zo hoeft bij de aankoop van een EV geen BTW betaald te worden en zijn dergelijke auto’s ook vrijgesteld van tol op tolwegen en -bruggen. Bovendien mag je met een Noorse EV’s op de busbaan rijden, althans in het thuisland. Daarnaast heeft de overheid een uitgebreide laad-infrastructuur aangelegd.

Toch lijkt de nieuwigheid van elektrisch rijden er in Noorwegen een beetje af te zijn. Volgens cijfers van de Europese autokoepel Acea werden er in dat land in het eerste kwartaal 6.425 nieuwe elektrische auto’s verkocht, dat is 11 procent minder dan een jaar eerder. Noorwegen blijft daarmee in Europa nog net aan de top, hoewel Frankrijk wel snel oprukt met in de eerste drie maanden 6.022 nieuwe EV’s.